Agderposten

Skal lete etter spor fra slaget ved Hafrsfjord

Northern Research Shipping (NRS) har fått i oppdrag å lete etter rester fra slaget ved Hafrsfjord i Rogaland.

-

Det Grimstad baserte rederiet Northern Research Shipping (NRS) skal lete etter fysiske spor fra Slaget i Hafrsfjord hvor unnfangels­en av kongeriket Norge skjedde. Slaget skjedde omkring 872 e.Kr.

– Selskapet i Grimstad gjør dette gratis fordi det er viktig, sier reder Tore Thorsen.

– Skipet hadde ligget i opplag hvis ikke det hadde blitt sendt ut på denne ekspedisjo­nen.

Kunne nesten ikke tro det

Skipet RV Kinfish skal benyttes i undervanns­ekspedisjo­nen som survey-/baseskip. Her skal det samle inn akustiske signaler som kan peke mot fysiske spor fra slaget.

– Vi er svaert fornøyde med at NRS og Tore Thorsen praktisk talt kommer seilende inn til Stavanger for å delta i arbeidet med å kartlegge fjorden for å peke ut slagområde­t og søke etter mulige spor nede i fjordbunne­n, sier leder av Funn i Hafrsfjord, Sigbjørn Daasvatn. – Jeg kunne nesten ikke tro det jeg hørte til å begynne med, men Tore sto på sitt, han ville vaere med i Hafrsfjord! Det var akkurat på riktig tidspunkt for oss, og fartøyet kunne neppe passet bedre.

RV Kinfish utrustes nå i Grimstad, før det skal sendes til enden av Sola lufthavn i Hafrsfjord. Det skal skanne under havbunnen i 3D for å legge grunnlag for ytterliger­e arkeologis­ke utgravning­er.

– Vi er ikke ute etter pilspisser og lignende. Det finnes det nok av, men rester av menneskene som var med for DNA-tes- ting og treverk for karbondate­ring og annen tidsbestem­ming vil vi gjerne finne, sier Thorsen.

Slaget ved Hafrsfjord

Slaget ved Hafrsfjord gir gjenklang gjennom store deler av sagalitter­aturen og anses som det avgjørende slaget i den lange maktkampen som Harald Hårfagre Halvdansso­n startet da han krevde å bli overkonge over alle andre i datidens «Nordvegen».

Tidspunkte­t for slaget anses som unnfangels­en av den moderne staten Norge. Det endelige avgjørende slaget mellom Haralds styrker sto mot en koalisjon av høvdingene i Hordaland, Rogaland, Agder, Telemark, trolig støttet og ledet av daner, og ytterliger­e forsterket av haermenn fra Vesterland­øyene.

Denne gjengen samlet seg nok omkring Spangareid­e, og

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? MONUMENT: Dette er Fritz Røeds monument over slaget ved Hafrsfjord, Sverd i Fjell.
FOTO: NTB SCANPIX MONUMENT: Dette er Fritz Røeds monument over slaget ved Hafrsfjord, Sverd i Fjell.
 ??  ?? KLARGJØRES TIL EKSPEDISJO­N: Skipet RV Kinfish skal til Hafrsfjord for å søke etter Norges historie.
KLARGJØRES TIL EKSPEDISJO­N: Skipet RV Kinfish skal til Hafrsfjord for å søke etter Norges historie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway