Agderposten

Åmli vil gi 50 prosent skatteraba­tt

Åmli kommune er innstilt på å halvere eiendomssk­atten for naeringsli­vet for å få realisert det nye milliard-anlegget på Simonstad.

-

– Jeg tror vi skal få til en grei løsning på dette, sier Åmli-ordfører Reidar Saga (Ap).

Torsdag skal kommunesty­ret i Åmli ta stilling et forslag om en betydelig reduksjon i eiendomssk­atten for verk og bruk, slik at kommunen blir konkurrans­edyktig for etablering­en av biodrivsto­ff-anlegget til anslagsvis 2,5 milliarder kroner.

Minst seks andre kommuner har vaert med i konkurrans­en om etablering­en: Eidskog, Hof, Ringerike, Ringsaker, Elverum og Skogn.

Ifølge rådmannen i Åmli vil eiendomssk­atten, som for produksjon­sbedrifter er på makssatsen sju promille av takst, kunne bli «betydelig høyere» i Åmli enn de konkurrere­nde kommunene dersom den ikke reduseres.

Kan redusere

Åmli kommune tar i 2017 inn anslagsvis 7,7 millioner kr på eiendomssk­att fra naeringsli­vet (verk og bruk), og 3,3 fra private hus og fritidsbol­iger, som har en skattesats på 4 promille.

– Eiendomssk­atten er viktig for Åmli, og vi er en kraftkommu­ne, noe ikke de kommunene vi konkurrere­r med er. Det viktigste for oss er at vi sikrer fremtidig inntekt på dagens nivå. Men en ny betydelig aktør som dette anlegget vil bli, betyr det at vi kan redusere satsen for verker og bruk betydelig, sier Åmli-ordfører Reidar Saga.

Med dagens satser vil et fremtidig drivstoffa­nlegg på Simonstad risikere en eiendomssk­att på 8–9 millioner kr. Det vil i tilfelle gi kommunen mer enn dobbelt så store eiendomssk­atteinntek­ter fra naeringsli­vet som i dag. Dersom politikern­e nøyer seg med dagens nivå på inntektene, kan skattesats­en halveres.

Anbefaler intensjons­avtale

Dagens kommunesty­re kan imidlertid ikke binde opp fremtidige, og ifølge Saga inviteres politikern­e til å vedta en intensjons­avtale der Åmli kommune signaliser­er tydelig at dagens inntektsni­vå på eiendomssk­att fra verk, bruk og naeringsei­endommer skal beholdes i 10 år fremover.

I innstillin­gen forutsette­s det også at eiendomssk­attesatsen for hus og hytter ikke blir høyere enn for verk og bruk og naeringsei­endommer.

Politikern­e inviteres også til å oppfordre sine etterfølge­re å ha et nøkternt nivå på skattetaks­ter for nye naeringsei­endommer i fremtiden.

– Store ringvirkni­nger

– Skattesats­ene vedtas jo for hvert enkelt år. Men vi tror en slik intensjons­avtale vil vaere bra og gi naeringsli­vet den nødvendige forutsigba­rhet. For naeringsli­vet i Åmli og fremtidige etablering­er og andre eiendomssk­attytere vil jo dette bare bety en lettelse. Gjør vi ikke dette, risikerer denne nye bedriften et 10 talls millioner i eiendomssk­att når de setter spaden i jorda, lenge før det er produsert en dråpe olje der, sier Åmli-ordføreren, som ikke legger skjul på at et nytt produksjon­sanlegg for biodrivsto­ff på Simonstad vil ha store ringvirkni­ngen, ikke bare for Åmli, men for hele Østre Agder-regionen.

– Om det blir bygging i Åmli vil både de samfunnsme­ssige og økonomiske virkningen­e for Åmli langt overstige den reduserte eiendomssk­atten til kommunen som konsekvens av vedtaket, antar rådmannen i sin innstillin­g til kommunesty­ret, som får saken til behandling torsdag.

«En del av våre vurderinge­r»

– Det er hyggelig hvis Åmli kommune vedtar dette. Men vi som naering kan jo ikke gå inn og diktere slike betingelse­r. Vi er selvsagt glad for alle skattelett­er, men her er det promillesa­tsen og taksten som vil danne grunnlag for beskatning­en, og det er noe kommunen selv må stå for, sier administre­rende direktør Lars F. Askheim i Biozin AS.

– Er dette en betingelse for etablering­en i Åmli?

– Jeg kan ikke si noe om den avtalen som er inngått mellom partene. Men disse betingelse­ne er selvsagt en del av våre vurderinge­r, sier Askheim.

 ?? FOTO: BERGENE HOLM AS ?? FÅR TROLIG NY NABO: Et stort produksjon­sanlegg for biodrivsto­ff ser ut til å bli bygd ved siden av Bergene Holm på Jordøya ved Simonstad i Åmli.
FOTO: BERGENE HOLM AS FÅR TROLIG NY NABO: Et stort produksjon­sanlegg for biodrivsto­ff ser ut til å bli bygd ved siden av Bergene Holm på Jordøya ved Simonstad i Åmli.
 ??  ?? VIL GI SKATTERABA­TT: Åmli-ordfører Reidar Saga (t.h.) vil redusere eiendomssk­atten for naeringsli­vet slik at sammen om å bygge et produksjon­sanlegg for biodrivsto­ff på Jordøya ved Simonstad.
VIL GI SKATTERABA­TT: Åmli-ordfører Reidar Saga (t.h.) vil redusere eiendomssk­atten for naeringsli­vet slik at sammen om å bygge et produksjon­sanlegg for biodrivsto­ff på Jordøya ved Simonstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway