Agderposten

Frykter dramtiske følger av truslene

– Faren ved så sterk tale er at bordet fanger, sier NUPIforske­r Sverre Lodgaard.

-

I sin debuttale i FN truet altså Trump Nord-Korea med «total utslettels­e» dersom landet forsøker å angripe USA eller deres allierte.

– Istedenfor å snakke om fredelige løsninger, snakker Trump altså om militaere alternativ­er – som om hans rådgivere har gitt ham en mulighet til å legge Nord-Korea flatt, sier seniorfors­keren, som minner om at militaere eksperter mener det ikke er mulig å ødelegge Nord-Koreas mlitaerean­legg eller atomvåpen i ett angrep blant annet fordi man ikke vet hvor de befinner seg.

– Trump tar i bruk uvanlig sterk tale, og faren ved dette er at bordet fanger. For troverdigh­etens skyld kan Trump komme til å gjøre noe dramatisk for å leve opp til sine uttalelser, frykter Lodgaard.

Leder for fredsforsk­ningsinsti­tuttet, PRIO, Henrik Urdal, er også bekymret for at situasjone­n skal eskalere.

– Jeg tror det skal mye til for at det blir en varm konflikt, det er ingen som har interesse av et krigsutbru­dd. Men Trump kommer stadig tilbake med svaert hard språkbruk, og man kan aldri avvise at ord følges opp av handling. Man kan også få misforståe­lser og redsel som gjør at man handler overilt, sier Urdal. Andre analytiker­e frykter at Trumps trusler vil ha motsatt effekt på Nord-Korea av det som er hensikten – å avskrekke ham.

– Talen vil bli spilt om igjen og om igjen på nordkorean­sk fjernsyn som bevis på at landet nettopp trenger avskrekken­de våpen mot det de opplever som amerikansk aggresjon, sier Marcus Noland ved Peterson Institute for Internatio­nal Economics til nyhetsbyrå­et AFP.

(NTB)

 ??  ?? BESTYRTELS­E: USAs president Donald Trumps trusler, vekker bestyrtels­e verden over.
BESTYRTELS­E: USAs president Donald Trumps trusler, vekker bestyrtels­e verden over.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway