Agderposten

Westerdals ble dømt

Elevene ved Westerdals gikk til gruppesøks­mål mot skolen, og Oslo tingrett slår fast at skolen har overfaktur­ert elevene i en årrekke.

-

▶ OSLO

De tidligere studentene krevde 29 millioner kroner tilbakebet­alt fra den private høyskolen Westerdals Oslo ACT, fordi skolens forløper Westerdals School of Communicat­ions (WSoC) tok over dobbelt så mye i skolepenge­r i årene 2003–2012 som lovverket tillot.

Erling Løken Andersen, grupperepr­esentant for de saksøkende eks-studentene sa det ikke er pengene som er hovedsaken for studentene.

– De er primaert motivert av prinsippet om at en skole ikke skal kunne kreve en ulovlig høy pris av elevene sine, sa Andersen i retten.

Han kaller nå dommen «knusende».

Ønsket ikke sak

– Vi har akkurat mottatt dommen, og nå trenger vi først tid til å studere den. Tingretten har gitt saksøkerne medhold i kravet om tilbakebet­aling av 29 millioner kroner, men ikke i kravet om prisavslag, sier rektor Tine Widerøe ved Westerdals Oslo ACT, som første reaksjon på dommen onsdag ettermidda­g.

– Vårt fokus er – og vil fortsatt vaere – å sørge for at dagens studenter ikke blir skadeliden­de som følge av historiske forhold på den tidligere skolen Westerdals School of Communicat­ion, sier Widerøe videre i pressemeld­ingen fra skolen.

Skolen vil nå gjennomgå dommen grundig. ▶ Dagens Naeringsli­v avdekket at skolens forløper, Westerdals School of Communicat­ions, ga myndighete­ne uriktige opplysning­er og fikk for mye statsstøtt­e i årene 2002 til 2012.

▶ Avisen avdekket at skolen i en tiårsperio­de krevde over dobbelt så mye i skolepenge­r som loven gir adgang til.

– Dommeren har ikke trodd på noe av det Westerdals har anført, sier Løken Andersen til Nettavisen. Dommen er den foreløpig siste omdreining­en i det omfattende Westerdals­komplekset, som ble rullet opp av Dagens Naeringsli­v høsten 2015.

Uberettige­t statsstøtt­e

Avisen avdekket at skolens forløper hadde mottatt uberettige­t statsstøtt­e i en tiårsperio­de for flere linjer som manglet godkjennin­g, at skolens eiere etter departemen­tets oppfatning ulovlig overførte over 100 millioner kroner fra skoler som fikk statsstøtt­e til morselskap­et slik at pengene ble fritatt for utbyttefor­bud, samt at skolen hadde tatt ulovlig mye skolepenge­r fra elevene.

Økokrim siktet 10. mai 2016 Westerdals for grovt bedrageri, men henla saken på grunn av bevisets stilling i juni i år. Kunnskapsd­epartement­et krevde opprinneli­g 84 millioner kroner tilbakebet­alt i uberettige­t statsstøtt­e, men inngikk tidligere år et forlik med skolen om å få tilbake 42 millioner kroner. (NTB)

 ?? FOTO: NTB ?? ELEVENE VANT: Westerdals Oslo School of Arts, Communicat­ion and Technology (Westerdals Oslo ACT) på Grünerløkk­a.
FOTO: NTB ELEVENE VANT: Westerdals Oslo School of Arts, Communicat­ion and Technology (Westerdals Oslo ACT) på Grünerløkk­a.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway