Agderposten

Overgangen til DAB er historien om hvordan radiolytte­rne ble tvunget over på dyrt og dårlig

-

NRK valgte å feire med en direktesen­ding fra Tryvann i Oslo, da de siste lytterne mistet tilgangen til FM-nettet onsdag formiddag klokken 11.11. Jobben med å koble fra FM-tilgangen ble overlatt til de populaere programled­erne Nina Stensrud Martin og Ola Viksmo Slettan. – Dette er bra for norsk radio, det er bra for norsk innhold og det er bra for norsk kultur, slo DAB-sjef Øyvind Vasaasen i NRK fast foran pressen ved Tryvannstå­rnet. NRK ønsket å gjøre den symboltung­e slukkingen av FM-nettet til en fest. Men mange tusen frustrerte radiolytte­re var ikke invitert til seremonien. I stedet blir både uttalelsen og festen symboler på hvordan NRK ikke lenger er på nett med lytterne sine. De er i stedet tvunget over på et dyrt og dårlig alternativ, dersom de vil fortsette å høre på de største radiokanal­ene i Norge.

Med overgangen til DAB er vi alle med på et historisk teknologis­k eksperimen­t. Ingen andre land i verden er faset over på DAB. Våren 2015 bestemte Stortinget at Norge skulle bli det første landet i verden med heldigital radio, og det skulle skje i løpet av 2017. Det manglet ikke på advarsler. Da nyheten om tvangsdigi­talisering­en ble kjent, kunne Dagbladet avsløre at kun 16 prosent av befolkning­en støttet vedtaket. Det er kanskje ikke så rart når du blir bedt om å kaste en velfungere­nde radio.

Pengebruke­n har vaert enorm. Men de mange tusen kronene radiolytte­rne må bruke på nye radioer, blir som småpenger å regne mot den offentlige milliarden som er brukt på å bygge ut DAB-nettet. Med vedtaket i Stortinget viste politikern­e også en forunderli­g mangel på digital innsikt og kompetanse. For hadde de fulgt med i den digitale timen ville de sett at lytterne ikke er interesser­t i å vaere på DAB. De er på Snapchat, leser nyheter på mobil og streamer radio via podkast. Snart kommer 5G-nettet som vil gjøre farten på nettet enda bedre. DAB-nettet er også upraktisk. Både for mange tusen utenlandsk­e langtransp­ortsjåføre­r, og for titusenvis av tyske bobilturis­ter og andre turister som besøker Norge hver eneste år. Et fåtall av dem vil trolig få med seg en «viktig melding, lytt til DAB»- melding, skulle en større ulykke inntreffe.

NRK Sørlandet gikk over til DAB 21. juni i år. De første lokale lyttertall­ene etter overgangen er ventet i midten av oktober. Men vi vet fra andre steder i landet at radiolytti­ngen faller. Etter slukkingen av FM-nettet i Nordland droppet antall lyttere med ti prosentpoe­ng, eller rundt 20.000 lyttere.

Det er for tidlig å si noe om hvor mange av de 1,8 millioner lyttere som mistet FM-radioen på onsdag, som nå skrur av for godt. Men i likhet med Aftenposte­n, som denne uken tok til orde for en gransking av ordningen på lederplass, mener Agderposte­n at uhildede granskere bør se naermere på prosessen bak vedtaket i 2015. Hvor godt politisk forankret var vedtaket? Hvordan kunne en forretning­sidé få slikt nasjonalt innpass? Fungerte personer med kommersiel­le interesser som rådgivere for stortingsp­olitikerne? Hvorfor satte ingen foten ned?

En slik gransking vil avdekke om stortingsp­olitikerne hadde bedre dekning for sitt vedtak – enn hva DABlyttern­e nå har fått i Havstad-tunnelen utenfor Arendal. Der går DAB-radioen fortsatt i svart når du kjører inn i tunnelen.

Noen har tjent utrolig gode penger på overgangen til DAB-radio. Og det er ikke vi skattebeta­lende radiolytte­re.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB/SCANPIX ??
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB/SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway