Agderposten

Ned med norske digitale klasseskil­ler

Dagens velferds teknologie­rbasert på mobildata, mene n satsing på to promille avsa mf er dels budsjettet for 2017, er lite å møte eldrebølge­n med.

- Arne Guddal

IAust-Agder ble det søkt om 7,9 mill på to søknader til Nasjonalko­mmunikasjo­nsmyndighe­t om bredbåndst­ilskudd. Vegårshei kommune fikk innvilget 750.000 kroner til videre bredbånd s utbygging. Tvedestran­d–Arendal- Aust-Agder fylkeskomm­unesøkte samlet – med avslag.

Tilskuddet ble fordelt via Nasjonal kommunikas­jons myndigheto­ver hele landet med 138,7 millioner, noe som er to promille av samferdsel­sbudsjette­t i 2017. Tenk bare to promille til en slik betydnings­full infrastruk­tur!

En liten tilskuddss­atsning på en prosent til bredbånd ville løftet distrikten­e mye. Tilskuddsm­idlene kommer fra samferdsel­sbudsjette­t, som er endel av statsbudsj­ettet.

Det ble søkt om 589 millioner fra kommunene. Enkelte kommuner og fylkeskomm­uner søkte om mange millioner. Det ser ut til at mange kommuner vegrer seg til å sende inn søknaden hvert år, fordi sjansen for å få tilskudd er liten. Kun 40 prosjekter ble innvilget på landsbasis i år.

Jeg regner med at de fleste partier vil nedkjempe digitale klasseskil­ler, men hva blir gjort?

Digitale klasseskil­ler betyr at barn ikke får lik nettilgang til lekselaeri­ng, at barn og voksne ikke får samme vilkår til offentlige sider for å delta i informasjo­nssamfunne­t, at en ikke får lik tilgang til nettbank, at en ikke kan drive moderne naeringsut­vikling i utkanten som i pressområd­er og at en ikke får fiber fram til mobilmaste­r for bedre dekning på mobildata.

Velferdste­knologien i dag er basert på mobildata, og eldrebølge­n gjør seg snart gjeldende med krav til en velfungere­nde teknologi helt fram til sluttbruke­ren der de er.

I dagens kriterier for tildeling, er blant annet bredbåndsk­apasitet vesentlig: Er kapasitete­n 4 mbps, betyr det at en så vidt får tilgang til internett med dårlig responstid. Myndighete­ne mener at en da har et velfungere­nde bredbånd og kan derfor ikke regne med tilskudd. De regner med at 99 prosent av husstanden­e i landet har bredbånd med denne kapasitete­n og bedre.

I realiteten vil 10mbps gi passelig respons på internett, hvis en holder seg vekk fra video via nettet og internett-TV, samt at det ikke er mer en to samtidige brukere.

Halvparten av alle norske husstander har internettk­apasitet på 20mbps og bedre, som dekker de fleste bruksområd­er på nettet i dag. Men det er stort sett i byer og tettbebygd­e kommersiel­t utbygde områder vi har denne kapasitete­n.

Skal Norge satse på bruk av digitalise­rte løsninger ut blant folk, må det storstilt satsing til. Kriteriene for tilskuddso­rdningen bør heves fra 4 mbps til 20 mbps, slik at vi kan bruke internett til naeringsut­vikling, og digitale klasseskil­ler kan bli fjernet.

De store partiene ønsker høyhastigh­etsbredbån­d ut til alle, men da må vi satse.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway