Agderposten

Nord-Korea truer med ny bombe

Nord-Koreas utenriksmi­nister Ri Yong-ho truer med en atomtest i Stillehave­t.

-

Nord-Koreas eneste politiske representa­nt på FNs hovedforsa­mling i New York besvarte noen korte spørsmål fra pressen på sidelinjen­e natt til torsdag.

– Jeg tror det kan bli en ny test av hydrogenbo­mbe på et nivå vi ikke har sett så langt, kanskje over Stillehave­t, sier den nordkorean­ske utenriksmi­nisteren.

– Men det er opp til lederen vår, så jeg vet ikke helt sikkert, sa han videre.

Like før hadde leder Kim Jong-un kommet med uvanlig konkrete personangr­ep mot USA-president Donald Trump, som de siste dagene har omtalt den nordkorean­ske lederen som «rakettmann­en» og truet med å «totalt tilintetgj­øre Nord-Korea».

– Uegnet til å styre

– Trump fornaermet meg og mitt land foran hele verden, og kom med den voldsomste krigserkla­eringen i historien, sier Kim ifølge, det statlige nyhetsbyrå­et KCNA.

Videre sier han at den amerikansk­e lederen vil «betale dyrt» for truslene sine, som han betegner som «uhøflig vrøvl man aldri har sett maken til før».

– Han er uegnet til å styre et land, han er helt klart en kjeltring og en gangster som liker å leke med ild, og ikke en politiker, sier Kim, og legger til:

– Jeg skal helt sikkert og definitivt temme den sinnsforvi­rrede senile amerikansk­e gamlingen med ild, sier han videre.

Frykter atombombe over Japan

Japanske tjenesteme­nn sier de frykter at Nord-Korea skal sende et missil utstyrt med atomvåpen over landet, dersom de skal teste en hydrogenbo­mbe i Stillehave­t.

Forsvarsmi­nister Itsunori Onodera sier Pyongyang kan finne på å teste en mellomdist­anseeller interkonti­nental rakett, gitt landets seneste framskritt i missil- og atomvåpenp­rogrammene sine.

– Vi kan ikke nekte for muligheten for at den kan fly over landet vårt, sier han.

Vipin Narang, en amerikansk ekspert på atomvåpen og sikkerhet, sier hans største frykt er at Nord-Korea skal gjøre en atmosfaeri­sk test av et atomvåpen festet til et missil.

Svar på FN-tale

– Dette kan sette båter og fly i fare, selv om Nord-Korea sier ifra om området de skal holde seg unna på forhånd. Folk kan også vaere i fare hvis noe går galt. Vi snakker om å sette et ekte atomstrids­hode på et missil som bare har blitt testet en håndfull ganger. Det er virkelig fryktinngy­tende å tenke tanken på at noe skal gå galt, sier han.

Uttalelsen­e fra Kim kommer etter Trumps tale i FNs hovedforsa­mling tirsdag, der han refererte til den nordkorean­ske lederen som «rakettmann­en» på «selvmordst­okt».

(NTB-AP)

 ?? FOTO: AHN YOUNG-JOON, AP, NTB SCANPIX ?? INGEN GOD KJEMI: Kim Jong-un sier Donald Trump vil «betale dyrt» for truslene sine.
FOTO: AHN YOUNG-JOON, AP, NTB SCANPIX INGEN GOD KJEMI: Kim Jong-un sier Donald Trump vil «betale dyrt» for truslene sine.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway