Agderposten

Omfordelin­g og borgerlønn kan gi oss gode liv

Forsøk med borgerlønn viser en positiv helseeffek­t og mindre kriminalit­et, og det vil bidra til å fjerne fattigdom og utjevne forskjelle­r. Arendal kommune kan vise vei mot fremtiden ved å innføre borgerlønn til sine innbyggere.

-

Med borgerlønn menes at alle innbyggere gis et fast beløp i måneden som skal dekke de grunnlegge­nde behovene, helt uten betingelse­r.

Først vil jeg avlive et par myter rundt borgerlønn:

• Man blir lat av borgerlønn.

Forsøk med borgerlønn viser faktisk det motsatte. Frykt og bekymring for å greie seg økonomisk blir erstattet med kreativite­t og livsglede. Det vil og oppleves lettere for folk å jobbe med det de har lyst til.

• Man vil slutte å jobbe.

De som har vunnet store pengebeløp slutter sjelden å jobbe. Dessuten vil de faerreste vaere fornøyd med en borgerlønn som jo bare dekker basisbehov­ene. Faktisk ligger det i menneskets natur å uttrykke seg selv og ønske å bidra til samfunnet.

mange år kommet dårlig ut i levekårsun­dersøkelse­r. Ved å innføre borgerlønn vil jeg hevde at Arendal kan snu denne trenden til å bli blant de beste kommunene i landet.

Borgerlønn eller garantert minstelønn burde vaere en menneskere­tt. Vi har allerede innført borgerlønn for noen i dag. Alle pensjonist­er får penger av staten.

Mange andre ordninger i velferdsst­aten er en slags borgerlønn, slik som arbeidsled­ighetstryg­d, sosialstøt­te og uføretrygd. Men forskjelle­n er at det her blir stilt betingelse­r.

en arbeidsled­ig eller sosialmott­aker har en liten jobb i tillegg, blir vedkommend­e fratatt penger omtrent tilsvarend­e det de tjener.

Dette virker demotivere­nde på å komme seg ut i jobb, da mange håper på at deltidsjob­ben blir et springbret­t for å få fulltidsjo­bb. Det er også en del stigmatise­ring rundt noen av disse ordningene.

En borgerlønn vil gis uten betingelse­r, og det vil dermed alltid lønne seg å jobbe, og dagens stigmatise­ring og ydmykelse vil forsvinne siden ordningen vil omfatte alle.

bare et spørsmål om tid før vi må ta stilling til borgerlønn. Roboter, kunstig intelligen­s, automatise­ring og annen teknologi vil gjøre ikke bare ufaglaerte, men også mange høyt skolerte mennesker overflødig­e i naer fremtid. Vi må derfor tenke nytt og annerledes.

Tenk hvilken kreativ kraft og potensial en borgerlønn ville utløse! Det å slippe og bruke store unødvendig­e resurser på å bekymre seg for grunnlegge­nde nødvendigh­eter frigjør enorm kreativite­t og tid som kommer samfunnet til gode.

Man kan lettere velge hva slags jobb man vil ta og dermed jobbe mer med det man har lyst til og som føles meningsfyl­t. Man vil gjøre seg mindre avhengig av lange arbeidsdag­er. Det blir mer tid til å leve.

dette finansiere­s? Her er noen forslag:

• Ved at eksisteren­de trygdeordn­inger omfordeles

• Ved omlegging av skattesyst­emet

• Ved å minske byråkratie­t, noe som vil frigjøre ressurser og midler

• Via statlige tilskudd

huske på at pengene som gis i form av borgerlønn, blir pløyd tilbake til samfunnet. Dessuten burde aspekter som er vanskelig å måle økonomisk, tas med i betraktnin­g, som større livsglede og en sterkere følelse av å vaere verdifull.

Borgerlønn vil vaere et tiltak som faktisk finansiere­r seg selv. Forsøk med borgerlønn viser en positiv helseeffek­t, spesielt psykisk. Det vil bli mindre kriminalit­et. Det vil vaere med på å fjerne fattigdom og utjevne forskjelle­r.

nylig den østerriksk­e dokumentar­filmen «Hva er borgerlønn?». Her vises det til flere forsøk blant annet fra Finland.

Et annet forsøk fra Namibia i Afrika, viser faktisk at gründervir­ksomhetene økte betydelig og gjennomsni­ttsinntekt­ene utenom borgerlønn­en økte markant. Og de involverte fikk større selvfølels­e.

enn nok av alt til alle. Det er også nok av penger i verden, det gjelder bare å omfordele litt. Nye ideer tar som regel lang tid, før de får gjennomsla­g.

Etter mangfoldig­e år ser det nå ut for at Arendal får sine kanaler. Jeg mener det vil bli en berikelse for byen og menneskene der.

Det samme mener jeg borgerlønn vil vaere. Det ville vaere fint om dette ikke tar like lang tid å innføre.

mulighet for å skape historie og vaere en foregangsk­ommune, ikke bare i Norge, men i hele verden. For resten av Norge og verden vil følge godt med på et slikt forsøk. Henning Jon Grini

 ?? FOTO: ANNE KARIN ANDERSEN ?? ARENDAL: Nå har vi mulighet til å bli en foregangsk­ommune – og ikke bare i Norge. Hele verden vil komme til å følge med på et forsøk med å innføre borgerlønn for oss innbyggere, skriver Henning Jon Grini.
FOTO: ANNE KARIN ANDERSEN ARENDAL: Nå har vi mulighet til å bli en foregangsk­ommune – og ikke bare i Norge. Hele verden vil komme til å følge med på et forsøk med å innføre borgerlønn for oss innbyggere, skriver Henning Jon Grini.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? BORGERLØNN: Roboter, kunstig intelligen­s, automatise­ring og annen teknologi vil gjøre både ufaglaerte og høyt skolerte mennesker overflødig i naer fremtid, så vi må tenke nytt, skriver Grini.
FOTO: NTB SCANPIX BORGERLØNN: Roboter, kunstig intelligen­s, automatise­ring og annen teknologi vil gjøre både ufaglaerte og høyt skolerte mennesker overflødig i naer fremtid, så vi må tenke nytt, skriver Grini.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway