Agderposten

DET HENDTE

-

Seilskuta «Restau1825:ration»

la til kai i New York med 53 norske immigrante­r om bord. Datoen for nordmennen­es ankomst ble senere valgt til minnedag for de første europeerne som slo seg ned i Nord-Amerika. «Leiv Eiriksson Day» ble først feiret i Wisconsin i 1930, og vedtatt som nasjonal minnedag av Kongressen i 1964. Ideen om at norske vikinger hadde kommet først til Den nye verden hadde hatt en saerlig ivrig talsmann i norskameri­kaneren Rasmus B. Anderson, som med boka «America Not Discovered by Columbus» (1874) bidro sterkt til Leiv Eirikssons status som «oppdageren» av Amerika. Andersons foreldre hadde selv vaert blant de første norske immigrante­ne som kom til USA i 1820-årene.

Den tyske indus1974:trimannen

Oskar Schindler døde i Niedersach­sen, 66 år gammel. Schindler hadde meldt seg inn i nazipartie­t i 1939, men blitt overbevist antinazist etter å ha vaert vitne til massakrene i den jødiske gettoen i Kraków i 1942. I løpet av krigen skal han ha reddet livene til 1200 jødiske arbeidere ved å ansette dem i fabrikkene sine, under henvisning til at de var viktige for krigsinnsa­tsen. Ved krigens slutt hadde han brukt opp hele formuen sin på bestikkels­er av det nazistiske byråkratie­t. Han emigrerte til Argentina i 1949 og forsøkte seg blant annet som hønseoppdr­etter, men vendte pengelens tilbake til Vest-Tyskland i 1958. De siste årene av sitt liv levde han til dels på donasjoner fra såkalte Schindler-jøder. Oskar Schindler ble kjent for en hel verden gjennom Steven Spielbergs film «Schindlers liste» (1993), basert på romanen «Schindlers ark» (1982) av australier­en Thomas Keneally. Schindler er gravlagt i Jerusalem.

Andrew Lloyd Web1986:bers

musikal «The Phantom of the Opera» hadde premiere i London. Historien var basert på franskmann­en Gaston Leroux’ skrekkroma­n fra 1911. Musikalen fikk strålende kritikker, men førte også til søksmål fra arvingene til operakompo­nisten Giacomo Puccini. Saksøkerne mente Lloyd Webber hadde stjålet melodien til nummeret «Music of the Night» fra Puccinis opera «La fanciulla del West» (1910). Striden ble til sist bilagt utenfor rettssalen, og det er ikke kjent om Lloyd Webber måtte punge ut med kompensasj­on til Puccini-familien, og eventuelt hvor mye. «The Phantom of the Opera» er det stykket som har gått tredje lengst i Londons West End gjennom alle tider, bare slått av «Les Misérables» og Agatha Christies «Musefellen». Musikalen er også den suverent lengstleve­nde forestilli­ngen i Broadways historie. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway