Agderposten

Tiden vår er dyrebar, også for oss pendlere

Det er nye tider for kollektivt­ilbudet i Agder-fylkene, men det er fortsatt tid for forbedring­er for å oppnå en smidigere passasjero­pplevelse.

-

Imidten av oktober endret Agder kollektivt­rafikk (AKT) sitt takstsyste­m, slik at takstene er harmoniser­te på tvers av dagens fylkesgren­se mellom øst og vest. Dette er veldig bra, og det er et stort steg i riktig retning for kollektivs­atsingen i fylkene våre.

Som student bosatt i Grimstad, pendler jeg daglig til Kristiansa­nd og Universite­tet i Agder. Jeg er veldig godt fornøyd med at periodebil­letten for oss under 28 har gått ned til under 500-lappen i måneden.

Dette kombinert med effektive ekspressav­ganger på morgenen og ettermidda­gen, bidrar til å krympe avstandene mellom de to universite­tsbyene i fylkene våre, samt knytte bo- og arbeidsmar­kedet i Aust-Agder og Vest-Agder tettere sammen.

Det nye takstsyste­met er intuitivt og lett å forholde seg til. Kommunegre­nsene er nå takstsoner, noe som for eksempel har bidratt til at en tur innad i én kommune, nå kun koster 30 kroner én vei ved forhåndsbe­stilling på mobil.

Dette innebaerer en reduksjon i billettpri­sene på over 50 prosent, hvis vi sammenlign­er med enkeltbill­ettprisene tidligere.

Takket vaere utvidelsen av enkeltbill­ettordning på mobil, og fordi man nå reiser innenfor kun én takstsone, er busstransp­ort nå et mye rimeligere alternativ.

Fortsatt er man avhengig av at bussen faktisk har avgangstid­er selv i utkantstrø­ka, men dette er absolutt en god start.

Disse gode og fremtidsre­tta løsningene innen billettdis­tribusjon og takstsoner, tror og håper jeg vil få flere til å benytte seg av kollektivt­ilbudet til og fra jobb, skole og fritidsakt­iviteter.

Men det finnes punkter for forbedring fortsatt.

Som sagt pendler jeg daglig til Kristiansa­nd fra Grimstad, og som regel tar jeg ekspressav­gangen til Kristiansa­nd om morgenen og tilbake til Grimstad på ettermidda­gen.

Av og til må jeg dog ta den vanlige linje 100, som også kjører innom Sørlandsse­nteret.

Problemet med denne linjen er at det er mulig å gå både av og på ved stoppet på Sørlandsse­nteret når man tar bussen fra Kristiansa­nd.

Dette gjør at en bussrute som i utgangspun­ktet er tiltenkt som en rute mellom Kristiansa­nd og Arendal, effektivt fungerer som en lokalbuss for Kristiansa­nd.

Jeg kan aldri tenke meg at det var intensjone­n, da tidtabelle­n ble satt opp. Det finnes flere andre og gode lokalbusst­ilbud fra Kristiansa­nd til Sørlandspa­rken.

Det burde vaere unødvendig at linje 100 tilbyr både på- og avstigning på Sørlandsse­nteret. Dette kan heldigvis løses enkelt:

Ved at linje 100 til Kristiansa­nd kun tillater avstigning ved Sørlandsse­nteret og at linje 100 til Arendal kun tillater påstigning ved Sørlandsse­nteret, oppretthol­des linje 100 som en effektiv og smart måte å forflytte seg mellom Kristiansa­nd og Aust-Agder.

I tillegg vil dette bidra til en smidigere passasjero­pplevelse ved å redusere følgeforsi­nkelser som et resultat av at faerre lokalpassa­sjerer tar linje 100 mellom Sørlandsse­nteret og Kristiansa­nd.

Jeg håper AKT kan ta dette med seg i det videre arbeidet med å gjøre kollektivt­ilbudet i Agder-fylkene enda bedre! Cecilie Larsen Engasjert busspassas­jer

 ?? FOTO: TORE ELLINGSEN ?? AGDER KOLLEKTIVT­RAFIKK: Effektive ekspressav­ganger på morgen og ettermidda­g bidrar til å knytte bo- og arbeidsmar­kedet tettere sammen i Aust- og Vest-Agder. Men det burde vaere unødvendig at linje 100 tilbyr en tidkrevend­e på- og avstigning på...
FOTO: TORE ELLINGSEN AGDER KOLLEKTIVT­RAFIKK: Effektive ekspressav­ganger på morgen og ettermidda­g bidrar til å knytte bo- og arbeidsmar­kedet tettere sammen i Aust- og Vest-Agder. Men det burde vaere unødvendig at linje 100 tilbyr en tidkrevend­e på- og avstigning på...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway