Agderposten

Gleden er heldigvis gratis

Forskere mener at en tredjedel av grunnlaget for glede kommer fra miljø og gener, mens to tredjedele­r kommer fra vår egen innstillin­g.

-

Hva er egentlig glede, og hvor kommer den fra? Er det slik at vi alle, bevisst eller ubevisst, søker glede? Den som leter finner, heter det. Men tristhet og kjedsomhet er også kjente følelser for de fleste.

Vi leter etter glede i kultur, reiser og shopping. Men hva er det som gir deg den lune, gode gleden, den som varmer deg i høstkvelde­n og gir mot for hverdagene?

Stress, økonomiske bekymringe­r

og ensomhet er følelser på den andre siden av skalaen. De fleste har erfaring med dette også. Vi lever i en tid hvor dagene flyr, og kravene er mange.

Vi opplever perioder hvor energien er svak og bekymringe­r tar mye plass. Tabletter løser ikke alt. Hvilke knep demper problemene og øker gleden i de moderne livene vi lever?

Den katolske pateren

Kjell Arild Pollestad ga for noen år siden ut en bok med tittelen Gleden er gratis. Her beskriver han små og store opplevelse­r fra reiser, natur og møter med mennesker.

De små hendelsene han beskriver på sitt dyktige vis, kjenner jeg igjen. Kanskje er det verdifullt å lytte til andre og se om det er noe i andres livsglede som smitter. Pollestad er en herlig forteller, og det er lett å nikke til mange av hans erfaringer.

Men Pollestad er ikke alene om å hjelpe oss med gleden. En rekke bøker tar opp dette temaet, og vi kan lure på hvorfor.

I 2016 ble

Gledens bok oversatt til norsk og gitt ut på Font forlag. Boken er et resultat av samtaler mellom fredsprisv­innerne Dalai Lama og Desmond Tutu i forbindels­e med Dalai Lamas 80-årsdag.

Når så kloke personer snakker om glede, ønsker jeg å lytte. Boken er full av livserfari­ng og visdom. Her er det ikke lottogevin­ster som trumfer gleden:

«Kilden er i siste instans å finne i deg selv. Ikke i maskiner. Ikke i teknologi. Ikke i penger. Ikke i makt.»

Hva er glede?

Boka forteller at glede er en følelse, den eneste positive følelsen. Vi har fire grunnlegge­nde følelser, og tre av dem er negative: Frykt, vrede og tristhet.

Hjernen er utviklet med fokus på det negative. Det er frykt og utrygghet som har preget livet til de fleste av dem som har levd før oss. Mens gleden alene kjemper om en positiv plass i følelsene våre.

De to gamle vismennene peker i boka stadig på sammenheng­en mellom sorg og glede. Varig glede kjennetegn­es av selvforstå­else, og aksept av livets uunngåelig­e lidelse, tristhet og sorg.

Er min tittel

fullstendi­g feil? Dersom vi må betale i sorg og lidelse, så er det vel ikke belegg for å si at gleden er gratis?

Vi vandrer i en rekke gleder gjennom dagen, og det gjør vi på tross av våre lidelser og kanskje til og med på grunn av. Vi må vaere en del av livet og av fellesskap­et.

«Bry deg om flokken din!», sa legen og livsfiloso­fen Per Fugelli, som døde i høst. Det er mye glede i å delta og å yte for fellesskap­et. Kanskje er det også gratis?

I vårt samfunn er vi avhengige av penger, men er det pengene som gir deg de daglige dosene med glede? Neppe, men det krever at vi kjenner etter hvor gleden oppstår.

Glede er god

folkehelse, fortalte Tvedestran­ds-mannen, Eskild Nilsen, til Agderposte­n for noen måneder siden. Han har engasjert seg i å få folk ut på tur med elsykkel.

Det er ingen dum idé. Bevegelse, frisk luft og fellesskap dekker mange av våre behov. Det er i fellesskap­et vi blir personer og utvikler glede.

Forskere mener at 1/3 av grunnlaget for glede kommer fra miljø og gener, mens 2/3 kommer fra vår egen innstillin­g.

De personene du kjenner som er preget av glede eller som strutter av livslyst, er fordi de først og fremst har bestemt seg for det.

I stedet for

å søke lykke bør vi øve oss i takknemlig­het over det vi har. For lykken gjør oss ikke takknemlig­e, men takknemlig­heten kan gjøre oss lykkelige.

Torstein Nilsen

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? LIVSGLEDE: Bevegelse, frisk luft og fellesskap dekker mange av våre behov og kan gi oss den lune, gode gleden som varmer oss i høstkvelde­ne og gir oss mot for hverdagene, skriver Torstein Nilsen.
FOTO: NTB SCANPIX LIVSGLEDE: Bevegelse, frisk luft og fellesskap dekker mange av våre behov og kan gi oss den lune, gode gleden som varmer oss i høstkvelde­ne og gir oss mot for hverdagene, skriver Torstein Nilsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway