Agderposten

Kor feirer Luther med Bach

På reformasjo­nssøndagen, 29. oktober, framfører Agder kammerkor med musikere kantaten som Johann Sebastian Bach ble inspirert av Martin Luther til å skape. Det skjer omtrent som på Bachs tid: under en gudstjenes­te.

-

I år er det 500 år siden Martin Luther startet det som skulle forandre verden: reformasjo­nen. Dagen da han spikret sine 95 teser på kirkedøren i Wittenberg, den 31. oktober 1517, har aldri blitt glemt.

– Over 200 år senere lot Johann Sebastian Bach seg inspirere av Luthers verdenskje­nte salme «Vår Gud han er så fast en borg», og skrev en vidunderli­g kantate over reformator­ens tekst og melodi, forteller Hans van der Meijden, kantor i Tvedestran­d og dirigent for Agder kammerkor.

Bachs saeregne tolkning av «Ein feste Burg ist unser Gott» er nå blitt sunget i snart 300 år, og denne søndagen skal Agder kammerkor med musikere og solister framføre kantaten. Sopranen Hanne Korsbrekke Askeland og bassen Eirik Krokfjord er solister.

Det over 20 minutter lange musikkverk­et skal fremføres omtrent som den gangen det ble uroppført: under en gudstjenes­te til minne om reformasjo­nen. Versjonen Agder kammerkor synger, er trolig fra 1735.

– Luther endret ikke bare verden, men satte også dype spor i musikken. Både som salmedikte­r og som inspirator for andre – for eksempel selveste Bach. Det gir perspektiv­er når vi i 2017 kan framføre et verk som har gitt gjenklang mellom kirkevegge­r i så mange år. Vi er veldig glade for å få anledning til å dele dette verket med publikum i den vakre, eldgamle og helt spesielle Dypvåg kirke, sier Hans van der Meijden.

Agder kammerkor består av sangere fra mange kommuner i Aust-Agder. Gudstjenes­ten ledes av sogneprest Eckhard Graune.

 ?? FOTO. INNSENDT ?? SANG: Bilde fra da Agder kammerkor i fjor vår skulle fremføre Skapelsen av Haydn.
FOTO. INNSENDT SANG: Bilde fra da Agder kammerkor i fjor vår skulle fremføre Skapelsen av Haydn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway