Agderposten

Av de hundre rikeste, er det bare 17 damer

Kvinner på Agder tjener fortsatt mindre enn gjennomsni­ttet av kvinner ellers i landet.

- SKATTEOPPG­JØRET Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

– Det er absolutt ikke overrasken­de. Kvinnene i Agder-fylkene tjener langt mindre enn gjennomsni­ttet av kvinner i landet for øvrig, sier May-Linda Magnussen, postdoktor ved institutt for sosiologi og sosialt arbeid ved Universite­tet i Agder.

Forklaring­en er lavere arbeidstid, reduserte stillinger, faerre kvinner driver bedrifter og faerre kvinner har toppleders­tillinger.

Deltidsarb­eid

Deltidsarb­eid er definert som arbeidstid under 30 timer i uka. Snittet i Norge er på 34,7 prosent hos kvinner.

På Agder er det totalt 44 prosent av kvinnene som jobber deltid. Faerrest i Bykle, med 34,9 prosent som altså er over snittet og flest i Haegebosta­d der over 60 prosent av kvinnene jobber deltid. Det viser likestilli­ngsmonitor­en som Agderforsk­ning har laget for Senter for likestilli­ng.

Sørlandet har ikke stått stille. Siden 2008 har det vaert en positiv utvikling på de fleste likestilli­ngsrelevan­te områdene i Agder-fylkene.

– Arbeidstid­en øker blant kvinner på Agder, så sånn sett går det riktig vei, men den øker enda mer i resten av landet, forklarer Magnussen.

Mindre

Når det gjelder forskjell i bruttoinnt­ekt for kvinner og menn så er den mye større i Agder enn andre steder.

Agder-kvinnene tjener 3.000 kroner mindre enn snittet i Norge. Mennene tjener ca 1.000 kroner mindre. Men her går det fremover. Kvinnenes økning var på 13 prosent fra 2008 til 2014, mens mennenes var på 8 prosent i Aust-Agder og 5 prosent i Vest-Agder. Det nasjonale snittet var 13 prosent for kvinner og 7 prosent for menn.

Agder-kvinnene jobber i større grad i offentlig sektor enn landet ellers.

 ??  ?? FORSKER PÅ LIKESTILLI­NG: Postdoktor May-Linda Magnussen forklarer at kvinnene på Agder jobber mer enn før, men kvinner ellers i landet jobber enda mer.
FORSKER PÅ LIKESTILLI­NG: Postdoktor May-Linda Magnussen forklarer at kvinnene på Agder jobber mer enn før, men kvinner ellers i landet jobber enda mer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway