Agderposten

DET HENDTE

-

1886: President Grover Cleveland avduket Frihetssta­tuen på det nåvaerende Liberty Island utenfor New York. Statuen var gitt som gave til USA fra det franske folk, som et symbol på de to landenes skjebnefel­lesskap og vennskap. Den 46 meter høye bronsestat­uen (93 meter inkludert sokkelen) var tegnet av skulptøren Frédéric Bartholdi, og hadde et indre jernskjele­tt signert Gustave Eiffel. Statuen forestille­r en frihetsgud­inne med en hevet fakkel i høyre hånd og en tavle i den venstre. Innskrevet på tavla står datoen for den amerikansk­e uavhengigh­etserklaer­ingen – 4. juli 1776. Det er blitt hevdet at gudinnens myndige ansikt var modellert etter Charlotte Beysser Bartholdi, skulptøren­s mor. Kobberet i statuen var levert av Vigsnes kobberverk på Karmøy.

1918: Tsjekkoslo­vakia erklaerte seg uavhengig av Østerrike-Ungarn. Den nye staten i SentralEur­opa besto av Slovakia og de tidligere østerriksk­e landskapen­e Böhmen og Mähren. Hjernen bak statsdanne­lsen var filosofen og sosiologen Tomáš Garrigue Masaryk, som hadde tatt doktorgrad­en på avhandling­en «Selvmordet som sosialt massefenom­en i moderne sivilisasj­oner», og blant annet var grunnlegge­r av et kulturtids­skrift. Masaryk ble valgt til landets første president og satt i embetet i 17 år. Tsjekkoslo­vakia ble splintret av Münchenavt­alen i 1938, men gjenoppret­tet i 1945. Fra 1948 var landet en kommunisti­sk ettpartist­at under kontroll av Sovjetunio­nen. Tsjekkoslo­vakia opphørte å eksistere 1. januar 1993, da landet ble fredelig delt i de to statene Tsjekkia og Slovakia.

1956: Elvis Presley lot seg poliovaksi­nere i full offentligh­et under en pressekonf­eranse i New York. Hensikten med stuntet var å få amerikaner­ne til å slutte opp om helsemyndi­ghetenes vaksinerin­gsprogram mot poliomyeli­tt. Til tross for at den nyutvikled­e vaksinen hadde fått bred omtale i mediene, var den bare injisert i 0,6 prosent av befolkning­en ved inngangen til oktober 1956. Det skal ha vaert New Yorks helsedirek­tør, dr. Leona Baumgartne­r, som kom på ideen om å koble inn Elvis. Hun ledsaget selv rockekonge­n under pressekonf­eransen, der han ble stukket i armen av Baumgartne­rs kollega, dr. Harold Fuerst. Elvis hadde også lest inn en 30-sekunders appell til amerikaner­ne om å gå og vaksinere seg. PR-jippoet virket over all forventnin­g. Seks måneder senere var 80 prosent av befolkning­en vaksinert mot polio, ifølge Wikipedia. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway