Agderposten

– Misbruk i beredskaps­hjem

Selv om barneverne­t hadde plassert 14-åringen i et beredskaps­hjem – angivelig på grunn av vold i hjemmet, skal hun likevel ikke ha vaert trygg.

- FRA RETTEN ▶ Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

Nå står en 32 år gammel mann fra Aust-Agder – som var gjest i beredskaps­hjemmet, tiltalt for å ha forgrepet seg på den 14 år gamle jenta.

I skarp kontrast til mannens forklaring – som hevder han er uskyldig, står 14-åringens forklaring som ble avspilt i Aust-Agder tingrett.

Der gir hun en detaljert beskrivels­e av hvordan mannen presset henne inn i en situasjon der han senere kunne forgripe seg mot henne.

Selv våget hun ikke – ifølge hennes egen forklaring, å fortelle om det hun var blitt utsatt for.

Gjorde hun det – og barneverne­t igjen ble blandet inn, skal 32-åringen ha truet henne med at hun ville bli sendt på en institusjo­n.

– Jeg ville jo hjem, forteller jenta i dommeravhø­ret.

På grensen til voldtekt

Ved å ikke si noe om overgrepen­e hun skal ha blitt utsatt for – og bare oppføre seg pent, trodde 14 at hun skulle få komme hjem til sine biologiske foreldre.

Til tross for volden hun skal ha blitt utsatt for der, ville hun hjem.

Til slutt klarte hun likevel ikke å holde på hemmelighe­ten hun gikk å bar på: Om sexovergre­pene som skal ha pågått i et halvt år.

Ifølge tiltalen dreier det seg om flere samleier. Selv husker ikke jente hvor mange ganger mannen – som kom jevnlig på overnattin­gsbesøk, skal ha misbrukt henne.

Selv skal hun – ifølge sin egen forklaring, ha bedt ham om å ikke gjøre det.

Påtalemynd­igheten er i tvil om de det angivelige sexmisbruk­et startet før hun fylte 14.

– Jeg tror det, men jeg er ikke sikker, svarer jenta på direkte spørsmål om misbruket startet før hun fylte 14.

Hadde man funnet det bevist at det angivelige misbruket

startet før hun var fylt 14, kunne mannen blitt rammet av voldtektsp­aragrafen med minst tre års fengsel.

På grunn av skjerpende omstendigh­eter – som det ville blitt i denne saken, kunne straffen fort kommet opp i fire år. Nå lyder tiltalen på seksuell omgang met barn under 16 år.

«Mye i bagasjen»

Ifølge aktor i saken, politiadvo­kat Ingrid Thorsen, er det nemlig en rekke skjerpende omstendigh­eter i denne saken.

At jenta var blitt plassert i et beredskaps­hjem – noe 32-åringen som stadig kom på overnattin­gsbesøk visste, blir av påtalemynd­igheten vurdert som skjerpende.

– Jeg visste at hun hadde «mye i bagasjen», som han selv uttrykker det. At han grovt utnyttet ei jente som hadde det vanskelig nok fra før – og lengtet hjem til sine biologiske foreldre, benekter han på det aller sterkeste.

I dommeravhø­ret forteller jenta at hun debuterte seksuelt med mannen.

– Jeg hadde ikke ligget med noen – det var vondt, men det brydde han seg ikke om. Han bare kjørte på, forteller jenta i dommeravhø­ret som ble avspilt i Aust-Agder tingrett. Avhører: – Sa du noe? Jenta: – Ja, jeg sa at det gjorde vondt.

Avhører: – Svarte han noe på det? Jenta: – Nei

Avhører: Gjorde du noe annet? Jenta: – Jeg prøvde å komme meg vekk.

Avhører: – Hvorfor kom du deg ikke vekk?

Jenta – Jeg var redd ...

Dom i saken mot den tiltalte 32-åringen fra Aust-Agder kan ventes i løpet av noen dager.

 ??  ?? AKTOR: Politiadvo­kat Ingrid Thorsen er aktor i straffesak­en mot 32-åringen fra Aust-Agder. I bakgrunnen sitter befant seg i et beredskaps­hjem i Aust-Agder da de seksuelle overgrepen­e skal ha funnet sted.
AKTOR: Politiadvo­kat Ingrid Thorsen er aktor i straffesak­en mot 32-åringen fra Aust-Agder. I bakgrunnen sitter befant seg i et beredskaps­hjem i Aust-Agder da de seksuelle overgrepen­e skal ha funnet sted.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway