Agderposten

Trusler mot Oswald før han ble drept

Frigjorte dokumenter om Kennedydra­pet viser at Lee Harvey Oswald hadde kontakt med en KGB-agent før drapet, og at Oswald selv ble drapstruet etter attentatet.

- WASHINGTON

Ifølge CNN inneholder et FBIdokumen­t fra 24. november 1963 en uttalelse fra davaerende FBI-direktør J. Edgar Hoover om drapet på Oswald. Dokumentet er datert to dager etter at Kennedy ble skutt og samme dag som Oswald ble drept av Jack Ruby.

Hoover forteller at FBIs kontor i Dallas ble oppringt av en mann som «snakket med en rolig stemme» og som sa at han var medlem av en komité som skulle drepe Oswald.

FBI-sjef Hoover forteller videre at han beordret politisjef­en i Dallas til å beskytte Oswald, men at han likevel ble drept av Ruby.

– Ruby sa at han ikke hadde noen tilknytnin­g til noen og nekter for å ha ringt Dallaskont­oret i går, sa Hoover, ifølge dokumentet.

Hjelp fra Mexico

Et CIA-dokument skrevet 22. november, samme dag som John F. Kennedy ble drept, inneholder ifølge CNN informasjo­n om en samtale mellom Oswald og en KGB-agent.

Oswald ringte fra Mexico by til den russiske ambassaden i Mexico. Oswald snakket med konsulen Valerij Vladimirov­itsj Kostikov, som ifølge CIA var en «identifise­rt KGB-agent», på «gebrokkent russisk». Denne telefonsam­talen fant sted i sep- tember 1963.

New York Times skriver om et CIA-dokument som viser at Oswald kan ha reist til Mexico by sammen med en person kalt «El Mexicano». Et annet dokument hevder at «El Mexicano» er Francisco Rodriguez Tamayo, lederen for en cubansk opprørsgru­ppe, som kom til USA som politisk flyktning i 1959.

Dokumenten­e skal vise et utstrakt samarbeid mellom USA og Mexico. Mexico hjalp blant annet til med å avlytte den cubanske og sovjetiske ambassaden i forkant av drapet på Kennedy, og etterforsk­et Oswalds tilknytnin­g til Mexico i etterkant av drapet.

Cuba, Castro og CIA

Flere opplysning­er om Cuba og Fidel Castro har dessuten kommet fram i de frigjorte dokumenten­e. Det er tidligere kjent at CIA deltok i en rekke attentatfo­rsøk mot Cubas president Fidel Castro. I 2007 frigjorde CIA dokumenter som blant annet viser at CIA forsøkte å overtale to mafialeder­e, Salvatore Giancana og Santos Trafficant, til å sørge for å få drept Castro.

I de nylig frigjorte Kennedydok­umentene kommer det fram at Bobby Kennedy, John F. Kennedys bror og davaerende justismini­ster i USA, forteller FBI at CIAs planer om å samarbeide med mafialeder­ne ville gjøre det vanskelig for USA å straffefor­følge Giancana på et senere tidspunkt.

Han uttaler at CIA på grunn av dette ikke bør samarbeide med mafiaen igjen uten å forhøre seg med justisdepa­rtementet først.

Noen dokumenter tilbakehol­dt

USAs president Donald Trump er blitt bedt om å holde tilbake noen dokumenter rundt drapet på John F. Kennedy, men har godkjent frigivelse­n av 2.891 andre. Det hvite hus opplyser at saerlig FBI og CIA har vaert spesielt aktive for å sørge for at ikke alt materialet frigis.

– Jeg har ikke noe valg, sier Trump i en uttalelse om hvorfor noen dokumenter fortsatt hemmeligho­ldes. Han sier at de resterende dokumenten­e kan vaere en sikkerhets­trussel hvis de publiseres nå.

Dokumenten­e vil bli ytterliger­e vurdert i løpet av de neste seks månedene før en eventuell frigivelse.

(NTB-AP)

 ??  ?? KENNDYS ANTATTE DRAPSMANN: Lee Harvey Osw ald snakker med journa-
KENNDYS ANTATTE DRAPSMANN: Lee Harvey Osw ald snakker med journa-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway