Agderposten

Olsbu: – Jeg klarer meg veldig bra

Marte Olsbu har ikke oversikt over sponsorinn­tektene, men skiskytter­en fra Froland har merket effekten etter det sensasjone­lle stafettgul­let i VM for halvannet år siden.

- SKATT/SKISKYTING ▶ Vidar Lorentsen og Alexander Nupen vilo@agderposte­n.no

Marte Olsbu ble en av nasjonens idrettsynd­linger etter VM-gullet på stafetten i Oslo i mars 2016. Det førte med seg en ny hverdag for 27-åringen.

Det har også gitt seg utslag når det gjelder økonomi. Fra å jakte sponsorer, har nå flere støttespil­lere kommet til henne.

– Hvor store sponsorinn­tekter jeg har? Det har jeg faktisk ikke regnet på, helt aerlig, sier hun.

– Men jeg har så jeg klarer meg, veldig bra faktisk. Jeg får det til å gå rundt, forteller Frolands-jenta.

123.000 kroner for seier

Fredag kom skatteover­sikten for 2016, men uten at nøkkeltall­ene for Marte Olsbu vises.

Hun står oppført med null i både inntekt, skatt og formue.

Agderposte­n har imidlertid tidligere skrevet at Olsbu innkassert­e 210.000 kroner før skatt i premiepeng­er i skiskytter­sesongen 2016/2017.

Dersom hun for første gang går til topps i et individuel­t renn kommende vinter, vanker det 13.000 euro før skatt i premiepeng­er. Det tilsvarer over 123.000 norske kroner.

Event

Da Marte Olsbu var hjemme i Froland for en tid tilbake, inngikk hun en avtale med A Knit Story på Hisøy, som blant annet designet en egen genser til henne. Hun var selv til stedet på eventet der genseren ble lansert.

– De tok kontakt og ville lage en genser til meg. Det ble også populaert hos hele Team Olsbu, smiler hun.

Men en skal ikke gå mange sesonger tilbake før situasjone­n var annerledes for skiskytter­en, som nå lader opp til en ny sesong, der OL i Pyeongchan­g i februar er det store målet.

– Inntektene har steget i takt med prestasjon­ene. Men jeg er heldig som hele tiden i min karriere har hatt lokalsamfu­nnet bak meg, forteller frolending­en som er samboer og bosatt i Lillehamme­r.

Heldig

Skiskytter­en sier hun føler seg heldig som kommer fra «lille» Froland, der hun gjennom flere år har hatt lokale støttespil­lere og samarbeids­partnere i ryggen.

– Jeg er veldig takknemlig overfor alle som stiller opp for meg, og jeg ønsker å gi mye tilbake. Jeg synes det er veldig stas med alle de lokale bedriftene som står bak meg. Vi har et bra samarbeid, slår hun fast.

Men situasjone­n er ikke slik for alle Olsbus nasjonale konkurrent­er. Olsbu forteller at økonomien er en evig bekymring for mange idrettsutø­vere hun kjenner.

– Heldigvis slipper jeg den bekymringe­n, mye av det kan jeg takke lokalsamfu­nnet for, sier Olsbu.

Verst for mellomsjik­tet

Olsbu trekker frem at det trolig er mellomsjik­tet av idrettsutø­vere som har det tyngst, de som ikke får markedsfør­t seg på en skikkelig måte.

– Synd så mange må slite så hardt, slår hun fast.

– Det er slik at om en står på lenge nok, så blir en mer interessan­t. Interessen tar seg mye opp bare en kommer på TV, forteller Olsbu.

Sesongstar­ten for Olsbu er bare tre uker unna. Den skjer 17. november på Sjusjøen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? GULLGLIS: Ankerkvinn­e Marte Olsbu og Tiril Eckhoff hilser på kong Harald etter VM-gullet på kvinnestaf­etten i Holmenkoll­en 11. mars i fjor. Synnøve Solemdal og Fanny Horn Birkeland gikk de to første etappene for Norge.
FOTO: NTB SCANPIX GULLGLIS: Ankerkvinn­e Marte Olsbu og Tiril Eckhoff hilser på kong Harald etter VM-gullet på kvinnestaf­etten i Holmenkoll­en 11. mars i fjor. Synnøve Solemdal og Fanny Horn Birkeland gikk de to første etappene for Norge.
 ??  ?? FORNØYD: Marte Olsbu er blitt et av de mest populaere idrettsnav­nene på Sørlandet de siste årene. Her er
FORNØYD: Marte Olsbu er blitt et av de mest populaere idrettsnav­nene på Sørlandet de siste årene. Her er

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway