Agderposten

Hvor lenge skal nazifamili­ene svertes?

- Ole Wilhelm Klüwer

Takk til Kjell-Olav Masdalen og Agderposte­n for å trekke inn nazietterk­ommerne i sine artikler om moderne krigshisto­rie som sto i Agderposte­n den 4.1.18. Fordømmend­e krigshisto­rie går i dag utover barna, skriver de.

Utgangspun­ktet er en ny bok om «Aust-Agder under okkupasjon­en» skrevet av Johan Christian Frøstrup og Bjørn Davidsen. Boken kom i fjor høst. Den er konvensjon­ell når det gjelder obligatori­sk sverting og sataniseri­ng av nazistene. Masdalen skriver at gjerningsm­ennene med navns nevnelse settes i en moderne gapestokk. Deres spørsmålss­tilling til sataniseri­ngens funksjon er derfor høyst ukonvensjo­nell.

Det er veldig hyggelig at dette perspektiv­et kommer frem i en avis. All offentlig historiesk­rivning etter andre verdenskri­g har hatt sverting av taperne som viktigste perspektiv, som oppdragend­e mål og mening.

Masdalen spør: Har forfattern­e stilt seg i Guds sted? Altså : «Han holder fast på sin miskunn i tusen slektsledd og tilgir synd, skyld og lovbrudd. Men han lar ikke den skyldige slippe straff. For fedrenes synd straffer han barn og barnebarn, og tredje og fjerde slektsledd.» (2. Mosebok).

Historiker­e i dag er stort sett sekulaere humanister. I Vesten dominerer vitenskape­lige lover i samfunnsku­nnskap. Gud er overtro. Men da er det ikke dumt for tidens politiske makthavere å kunne straffe med «guddommeli­g makt». Da behersker de borgernes sinn. Holocaust som moralsk oppildner opptrer i dag som religiøs makt. De som ikke legger seg flate for ondskapen fortalt av Holocaust-sentrene, er ikke mennesker. De er medskyldig­e. De er som verdens verste.

Etterkrigs fortelling­ene om andre verdenskri­gs om kommer fra disse sentrene, skiller skarpt mellom de gode og de onde. Men er det vitenskape­lig fortalt eller kvasirelig­iøst? Humanisten­es djevler er ikke transcende­nte. De er immanente. Hvordan skulle humanisten­e ha klart politisk dominans i våre land uten bruk av kvasirelig­ion?

Hvor lenge skal nazifamili­ene svertes? Hvor lenge skal NS-barn baere historiens byrder? Altfor få naziunger taler den svart-hvite historiefo­rtellingen imot. Jeg forstår dem godt. De er utmattet av sataniseri­ngen som har pågått siden 1945. Men noe skjer når Agderposte­n slipper til kritikk av den offentlige sannheten og godheten, slik som artiklene til Masdalen.

 ??  ?? SKAPER STRID: Boka til Bjørn Davidsen og Johan Chr. Frøstrup skaper debatt.
SKAPER STRID: Boka til Bjørn Davidsen og Johan Chr. Frøstrup skaper debatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway