Agderposten

Å erkjenne sviket er nødvendig

- Knut Engelskjøn

Svikets faktum lar seg ikke kamuflere, å erkjenne sviket er nødvendig.

I bladet Hirdspeile­t for november 1942, etter deportasjo­nen av de norske jødene, sto det å lese: «Et av Hirdens gamle mål ble realisert i denne måned, idet den store arvefiende­n jøden no endelig er blitt fratatt myndighete­n til fortsatt opphold i Norge. Deres formuer er beslaglagt til stor ve og ynk for våre motstander­e. Til syvende og sist var det imidlertid våre penger menneskene formidlet, og no er det altså slutt for godt.»

NS var det eneste av de europeiske partiet som Adolf Hitler tillot å danne regjering i et okkupert land. Dette skyldtes Quislings planer for Norge og den relativt store medlemsmas­sen NS hadde.

Quisling og NS administre­rte utviklinge­n av Norge i retning av en SS-stat. Quisling tok initiative­t til vervingen av norske soldater til SS. Det ble nesten fem tusen av disse Quislings politiske soldater. De ble satt til å rydde veien for innsatskom­mandoene som hadde til oppgave å drepe jøder og slaviske folkeslag. Målet var å utrydde 20 millioner i første omgang.

Da nr. 2 i SS-hierarkiet, Heydrich, kom til Norge i september 1941, tok det ei uke før det ble unntakstil­stand, og Hansteen og Wickstrøm ble henrettet på dagen. I forståelse med NS ble det oppretta SS-domstoler i Norge. Resten av krigen blei det i snitt avsagt to dødsdommer pr uke. NS opprettet et statspolit­i som fikk opplaering av tysk politi med erfaring fra innsatskom­mandoer på Østfronten. Overrasken­de mange SS-avdelinger var stasjonert i Norge.

NS hadde hirdplikt. Medlemmer av Hirden ble satt til fangevokte­rjobber i de såkalte serberleir­ene. I februar 1942 ble Norge nyordna i tråd med SS-ideene. Meningen var å gjennomnaz­ifisere Norge, mot folks vilje. NS organisert­e etter pålegg fra SS, Lebensborn­hjem der norske kvinner kunne la seg befrukte av tyske soldater og føde framtidens generasjon under betryggend­e forhold.

Eirik Veum ga ut et trebindsve­rk der tre tusen «Nådeløse nordmenn» var navngitt. Det blei et svare oppstyr. Det ble også oppstyr fordi boka «AustAgder under okkupasjon­en» navnga et hundretall­s naziver- stinger fra Aust-Agder.

Disse fikk en dom, og sonet straffen. Men selv om forholdet til det norske samfunnet var oppgjort, betyr ikke det at historien skal sette en strek over handlingen­e deres. Deres angiveri og fangevokte­rtjeneste, SStjeneste og jakt etter jøder skal aldri glemmes.

Det var mange hundre NSmedlemme­r i Aust-Agder. De fleste var heia-gjeng for de hundre verstingen­e. Og de godtok ukritisk alt fra Quisling og hans kommisaris­ke statsråder, alt som sto skrevet i den NS-kontroller­te pressen. De hadde sine helter.

Ole W. Klüwer foregir å skrive om NS-etterkomme­rnes lidelser. Men hans tekster er å ligne med et forsvar av NS.

For fem år siden skrev Bjørn Westlie og jeg en kronikk i Aftenposte­n. Konklusjon­en var:

«Vi håper mange etterkomme­re etter NS-medlemmer, i likhet med oss, beklager våre foreldres og slektninge­rs rolle som deltakere, støttespil­lere, eller medløpere i de overgrep som blant annet norske jøder ble utsatt for i nazismens navn. Av de mest groteske utslagene er norske SS-frivillige­s deltagelse i og taushet om Øst-Europas Holocaust, den rolle nordmenn i Germanske SS, Quislings hird og Statspolit­iet spilte i Norges Holocaust, og endelig NSmedlemme­nes oppslutnin­g om dette.»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway