Agderposten

- Snakker om miljø i kirken hver søndag

Biskop Stein Reinertsen er bekymret for både mikroplast i naturen og forurensen­de kraftprodu­ksjon og tok opp miljøprobl­emene under sitt besøk på renovasjon­s anlegget Hefting s dalen i Arendal.

- ▶ Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

– Vi må forvalte skaperverk­et hver dag, så vi kan levere det videre til neste generasjon i bedre stand enn vi fikk det. Hver søndag snakker vi om Skaperen, og da handler det jo óg om miljøet, sier biskop Stein Reinertsen.

Selv forsøker han å gjøre sitt for naturen, både gjennom å snakke om etikken i miljøvern, kildesorte­re og kjøre en mest mulig miljøvennl­ig bil.

– Jeg kjører en Auris hybrid nå, elbilene hadde ikke lang nok rekkevidde til de lengste dagene, sier biskopen.

Allsidig møte

I en uke besøker biskopen den nylig sammenslåt­te Moland menighet, og er innom både kirkene i menigheten, sykehuset og forskjelli­ge arrangemen­ter. Besøket på Heftingsda­len var ikke biskopens egen idé, men noe han satte stor pris på. – Miljøengas­jementet har vokst på meg. Det er noe vi som kirke må jobbe aktivt med gjennom å snakke om å ta vare på miljøet, ta det inn i trosopplae­ringen og vaere gode eksempler selv, sier Reinertsen.

– Jeg synes jo det er veldig bra at vi har en miljøengas­jert biskop. Vi har aldri hatt et slikt besøk her, sier daglig leder i Agder renovasjon, Anita Jernquist. Hun fikk spørsmål om både returkraft­s fjernvarme, søppelsort­ering og gjenbruksb­utikken fra en engasjert biskop.

At gjenbruksb­utikken i Heftingsda­len omsetter for rundt to millioner i året, overrasket Reinertsen, som fikk en innlevert steinengel i gave fra Agder Renovasjon.

Heftig regnvaer og kort tid gjorde at omvisninge­n på Heftingsda­len ble noe amputert, så sorteringe­n av restavfall­et og flere andre aspekter ved den tidligere søppelfyll­ingen, ble kjapt gått gjennom muntlig, istedet for å vises frem.

Spre budskapet

Kirken har neppe løsningen på avfallspro­blemet, men kan vaere en del av arbeidet, mener biskopen, som så langt må innrømme at det ikke har kommet noen guddommeli­g løsning på avfallspro­blemet. Der må menneskene selv gjøre noe.

– Kristendom­men og skaperverk­et handler om miljø og å ta vare på det. Jeg er bekymret for forurensen­de energiprod­uksjon, all plasten som slippes ut i naturen og det må vi som kirke engasjere oss i, sier Stein Reinertsen.

 ??  ?? GJENBRUKSG­AVE: Biskop Stein Reinertsen fikk en gjenbrukse­ngel av Anita Jernquist i Agder Renovasjon.
GJENBRUKSG­AVE: Biskop Stein Reinertsen fikk en gjenbrukse­ngel av Anita Jernquist i Agder Renovasjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway