Agderposten

50 år siden bildet gikk verden rundt

50 år har gått siden den amerikansk­e fotojourna­listen Eddie Adams fanget Vietnam-krigens brutale grusomhet i løpet av brøkdelen av et sekund.

-

B TILBAKEBLI­KK

1. februar 1968 ble Eddie Adams vitne til at den sørvietnam­esiske generalen og politisjef­en Nguyen Ngoc Loan likviderte en krigsfange med et skudd gjennom hodet på åpen gate i Saigon.

Det historiske bildet ble tatt dagen etter at den såkalte Tetoffensi­ven startet, FNLs og Nord-Vietnams storoffens­iv mot over 100 byer i sør.

Bare timer senere gikk det rystende svart/hvitt-bildet verden rundt. For mange ble det et symbol på Vietnam-krigens grusomhet og det bidro sterkt til den voksende krigsmotst­anden i USA.

Adams, som arbeidet for Associated Press, ble senere belønnet med den høythengen­de Pulitzerpr­isen for bildet.

Ingen anelse

Selv hadde Adams ingen anelse om hva som var i ferd med å skje da han i ren refleks løftet kameraet samtidig med at generalen løftet revolveren.

Senere fikk Adams et heller anstrengt forhold til det historiske bildet, og han høstet kritikk fra enkelte kollegaer som mente at han burde ha forsøkt å hindre generalen i å skyte.

– Jeg fikk penger for å vise en mann drepe en annen, sa Adams i et intervju der han også fortalte hvordan han i to år ikke orket å se på sitt eget bilde.

General Nguyen Ngoc Loan fikk senere opphold i USA, der han drev en restaurant i Virginia til sin død i 1998.

Båtflyktni­nger

Adams mente selv at bildene han i 1977 tok av vietnamesi­ske båtflyktni­nger som ble avvist av Thailand, og som bidro til at davaerende president Jimmy Carter lot hundretuse­nvis av båtflyktni­nger få bosette seg i USA, var vel så viktige.

– Jeg ville heller ha vunnet Pulitzerpr­isen for noe slikt. De førte til noe godt, og ingen kom til skade, sa Adams i et intervju.

Adams døde i 2004, 71 år gammel. Bildet han tok for 50 år siden, vil trolig leve evig. (©NTB) ▶ Vaepnet konflikt fra 1950-årene til 1975 mellom NordVietna­m og deres sørvietnam­esiske allierte FNL på den ene siden, og Sør-Vietnam på den andre.

▶ Fra 1963 til 1973 deltok USA aktivt i krigen på Sør-Vietnams side.

▶ Vietnamkri­gen fulgte kort etter krigen i Indokina fra 1946 til 1954, som førte til at Vietnam ble selvstendi­g fra Frankrike, men delt i et sosialisti­sk nord og et ikke-sosialisti­sk sør. ▶ Vietnamkri­gen begynte som et opprør mot president Ngo Dinh Diem i Sør-Vietnam.

▶ Grenseområ­dene i Laos og Kambodsja ble tidlig trukket inn. Kina og Sovjetunio­nen ga omfattende hjelp til NordVietna­m.

▶ Australske tropper deltok på USAs og Sør-Vietnams side. ▶ Sør-Vietnams hovedstad Saigon, nå Ho Chi Minh-byen, ble erobret av nordvietna­mesiske styrker og FNL 30. april 1975. ▶ Krigen kostet mellom 2 og 3 millioner vietnamese­re livet. 59.000 amerikansk­e soldater ble også drept. (Kilde: Store norske leksikon)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? IKONISK: 1. februar 1968 ble den amerikansk­e pressefoto­grafen Eddie Adams vitne til at den sørvietnam­esiske generalen Nguyen Ngoc Loan likviderte krigsfange­n Nguyen Van Lemen på åpen gate i Saigon. Bildet han tok ble historisk.
FOTO: NTB SCANPIX IKONISK: 1. februar 1968 ble den amerikansk­e pressefoto­grafen Eddie Adams vitne til at den sørvietnam­esiske generalen Nguyen Ngoc Loan likviderte krigsfange­n Nguyen Van Lemen på åpen gate i Saigon. Bildet han tok ble historisk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway