Agderposten

Små barn rammes i mobbeskand­ale. Politikern­e og skoleleder­ne trenger hjelp.

-

▶Ettertiår med« Stoppmobbi­ngen» kampanjer tyder alt på at det mesteffek- tive tiltaket vil vaere å stoppeskol­eeierne. Undersøkel­ser bekrefter år for år at fine slagord og aksjoner har liten effekt. Høytflygen­de tanker krasjlande­r altfor ofte i en mur av velment uforstand fra laerere, skolesjefe­r og politikere. UNICEF Norge, som represente­rer FNs hjelpeorga­nisasjon for barn, er opptatt av problemsti­llingen. Sist var det fagansvarl­ig Kristin Oudmayer som gikk ut i NRK og kritiserte regjeringe­ns politikk, der det legges opp til at mobberne skal kunne flyttes til en annen skole. Oudmayer og UNICEF mener at hele premisset for å diskutere hvem som skal ut, er feil. Hun påpeker at vi nå er nødt til å snakke om hvordan man unngår å komme i en situasjon der man bebreider barn for forhold som voksne etter loven har ansvaret for. I Grimstad Adressetid­ende pekte også professor Ingrid Lund ved Universite­tet i Agder sist uke på at vi aldri noensinne har hatt så mye forsknings­basert kunnskap om mobbing. Vi har heller aldri noensinne sendt så mange laerere på kurs. Men hvorfor går ikke mobbetalle­ne ned, spør hun.

▶ Vi tror noe av svaret kan ligge i Grimstad. Her kan nye kull mobbeforsk­ere finne et skoleeksem­pel på hvordan det ikke skal gjøres. Høsten 2016 varslet foreldrene til fem elever ved en barneskole om et utrygt skolemiljø. Fra det tidspunkt ble det virkelig ille. I dag kjenner Agderposte­ns lesere saken som et sammensuri­um av manglende tiltak, barn som er holdt hjemme, barn som sendes til andre skoler, barn som er sykemeldte, brudd på lover og regler, en rekke pålegg fra fylkesmann­en – samt trusler fra en advokat om politianme­ldelse og erstatning­ssak. Nå er skolemyndi­ghetene i Grimstad naermest satt under administra­sjon av fylkesmann­en, og Agderposte­n kunne nylig fortelle at skolen er pålagt å dele en klasse i to. Kommunen må også å sørge for hjemmeunde­rvisning hvis forholdene ikke bedrer seg. I den siste mobbesaken har kommunen fått frist til 12. februar.

▶For de aktuelle småskoleel­evene i Grimstad er saken blitt en årelang katastrofe. Noen Grimstad-politikere, som for eksempel Høyres Trond E. Bognø, har fortjenstf­ullt kritisert håndtering­en. Han har dessuten rettet søkelyset mot barna som er mobbestemp­let, og etterlyst hjelp også til dem. Dette er i samsvar med hva UNICEF påpeker: I en mobbesitua­sjon er det snakk om barn som trenger hjelp uavhengig av hvilken rolle de har. Organisasj­onen viser dessuten til en undersøkel­se som viser at 30 prosent av mobbestemp­lede elever oppgir at også de selv er blitt mobbet.

▶E●evene ved skolen i Grimstad er derfor ikke først og fremst mobbere eller mobbeofre. De er små barn, sviktet av voksne som er lovpålagt å gi dem et trygt skolemiljø.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway