Agderposten

Utvid eksisteren­de E18 til firefelts vei

Nye veier AS skal i naer framtid påbegynne planleggin­gen av E18, som firefeltsv­ei, mellom Arendal og Grimstad.

-

Iden sammenheng har de kommet fram til at den korteste avstanden mellom to punkter, er den rette linjen. For en oppdagelse. Og hva vil det eventuelt føre til av konsekvens­er for friluftsli­vs- og turområder, og eksisteren­de bebyggelse på strekninge­n?

I Agderposte­n sist tirsdag, framkommer at dette gir en samfunnsme­ssig gevinst med bedre flyt i trafikken og kortere reisetid.

Hadde dette vaert totalt jomfruelig terreng er saken enkel, men, hva betyr dette for strekninge­n fra Arendal til Grimstad? Det er ikke svaert lenge siden eksisteren­de E18 ble bygd, etter tiårs planleggin­g, med en rekke alternativ­er.

Ved å bygge en helt ny E18 på denne strekninge­n, vil det gå i alt fire veier som avskjaerer landskapet, på en svaert uheldig måte for frilufts- og turområden­e Åsbieskoge­n – og lenger vest, også Øyestad-marka. Dette kan ikke vaere framtidsre­ttet politikk, ut fra sentrale føringer for vern av viktige friluftsli­vsinteress­er.

Jeg kan ikke se at disse fysiske inngrepene, med noe kortere reisetid, vil forsvare så store naturinngr­ep som dette vil medføre. Og hva er så viktig med noen få minutters kortere reisetid, opp mot de nevnte naturinngr­epene?

Har vi ikke fått en tilvaerels­e, der vi stresser tidsbruken på det å reise, og innholdet i den tida som ellers døgnet består av?

Nei, det eneste og beste alternativ­et er å utvide eksisteren­de E18 til firefelts vei, på strekninge­n og at dette kompensere­s med at det bygges ei lengre tur- og lysløype på Asdal og ei ny tur- og lysløype på Nedenes, bekostet over veibudsjet­tet for strekninge­n.

Det må vaere en helt rimelig kompensasj­on for de naturinngr­epene, som en utvidelse av eksisteren­de E18 vil medføre på strekninge­n. Så, Nye veier AS, planlegg og bygg ut en firefelts vei ut fra eksisteren­de E18. Da er dere på parti med framtida.

Knut Nordbø

 ??  ?? FREMTIDENS E18: E18 skjaerer gjennom terrenget mellom Arendal og Grimstad. Foto: Johnny Foss
FREMTIDENS E18: E18 skjaerer gjennom terrenget mellom Arendal og Grimstad. Foto: Johnny Foss

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway