Agderposten

Javisst er det idealisme

Arbeiderpa­rtiet vil ha et samfunn med like muligheter for alle. Hva får oss til å vaere politikere og kjempe for fellesskol­en, en felles helse- og omsorgstje­neste, et felles kultur og aktivitets­tilbud, gratisprin­sippet, om det ikke er idealisme?

-

Vi som stemmer Arbeiderpa­rtiet, ja hele venstresid­en, vil alltid arbeide for å sikre de svakeste i samfunnet først.

I Agderposte­ns leder «Er det «de svakeste» som skal rammes først?» (tirsdag 23.01.18) fremgår at det bare er idealisme som gjør at byens ordfører, Robert Cornels Nordli, Ap, kritiserer regjeringe­ns forslag til å kutte i eiendomssk­atten. Agderposte­n leder synes å mene at det egentlig ikke burde vaere noe problem å miste ca 30 millioner kroner i tillegg til de 40 millioner kroner som H/FrP regjeringe­n allerede har kuttet rammeoverf­øringene med til neste år. I følge Agderposte­ns leder burde posisjonen klare å skjerme de svakeste og legge kuttene andre steder i kommunens drift. I tillegg må man jo omstille seg og effektivis­ere, må vite. At det er 70 millioner kroner som kan forsvinne fra et år til annet, problemati­serer lederen ikke.

Denne lederen, hvis navn ikke er kjent, kan umulig ha gode kommunaløk­onomiske kunnskaper. Utsagnet er faktisk så useriøst og så lite gjennomfør­bart at det er vanskelig å ta alvorlig. En svikt i kommunens inntekter på dette nivået vil måtte ramme de svakeste av våre innbyggere. De svakeste har større behov og etterspør mer tjenester enn dem som er ressursste­rke, de har også det sterkeste behovet for gode tjenester. Konsekvens­en av å ikke få det er også mest alvorlig for de svakeste fordi de ikke har samme evne til å kunne kom- pensere for et svakt tjenesteti­lbud, for eksempel ved å kjøpe private tjenester. Et annet kjennetegn ved de svakeste gruppene er et lite eller manglende privat nettverk som kan bidra støttende. Noen av dem har heller ikke ressurser til å si ifra. Noen er rett og slett for slitne. Det er derfor helt riktig av vår ordfører å påpeke konsekvens­ene av H/FrP-regjerning­ens politikk for de svakeste. Det er ikke idealisme, det er realisme.

H/FrP-regjeringe­n startet sitt

stille korstog mot en gradvis nedbygging av velferdsor­dningene våre i forrige 4 års-periode. Mange støtteordn­inger for svake grupper er fjernet. De fortsetter med sin usolidaris­ke politikk i stillhet, en politikk som rammer hardt, de svakeste, de få. De som ikke har en sterk stemme verken i mediene eller i valg. Lokalpolit­ikerne til H og FrP har fått klar marsjordre fra moderparti­ene om å skryte uhemmet av kommuneøko­nomien i Arendal for på skjule dette faktum. Til og med friskmelde den. Vi kan ikke ha lest samme budsjettal­l! forteller meg er at Agderposte­ns ikke er enige med ordføreren fra Arbeiderpa­rtiet. Det er nå på tide at Agderposte­ns flagger sitt politiske ståsted ett sted ganske langt ute på høyresiden. Det er en gjengs oppfatning på byen at Agderposte­n framelsker en svaert liberal høyreside og driver valgkamp for dem.

Parallelt med dette har Agderposte­n siste året fremelsket FrP gjennom en stortingsr­epresentan­t som liker å hevde at hun jobber for folk flest. Når hun likevel støtter inntektsku­ttet for Arendal kommune reises ikke ett kritisk spørsmål fra Agderposte­n til at hun går først i køen etter mer penger til det ene tiltaket etter det andre innen drift og investerin­ger. Agderposte­n bør vaere kritiske til denne type dobbeltkom­munikasjon hos populistis­ke politikere fordi de kjører en retorikk som ikke gagner innbyggern­e. Politikken hun forfekter er ikke gjennomfør­bar. Det er på tide å stikke fingeren i jorda og innse at Arendal kommune er en relativt fattig kommune som trenger ekstra drahjelp men som taper stort på H/FrP (og nå V) regjerning­ens kommuneopp­legg.

Innsparing av flere titals millioner kroner gjennom omstilling og innovasjon er ikke realistisk. Vår kommune er allerede blant Norges mest effektive på en rekke tjenester, som administra­sjon, skole, omsorg og sosial. Kommunalde­partemente­ts rangering etter effektivit­et fra 2016 har satt Arendal på 10ende plass blant landets 429 kommuner. På godt norsk betyr det at vi allerede har kuttet til beinet. Det har våre innbyggere og våre ansatte fått merke i flere år allerede. Parallelt med dette sliter vår kommune med lave levekår, noe som egentlig burde bety at vi hadde en sterkere bemanning på flere tjenester nettopp for å kompensere for dette. Men det har vi ikke råd til.

Kommunens klart største utgiftspos­t er lønn til våre ansatte. Kanskje Agderposte­ns leder vil gjøre meg den tjeneste neste gang å spørre FrPs og Høyres fremste politikere hvor de ønsker å ta oppsigelse­ne, i skolen, på sykehjemme­ne, i hjemmetjen­esten eller i administra­sjonen. Dette er en realitet vi politikere vet vi kan møte i neste budsjettsa­k.

 ??  ?? FAKSIMILE: Agderposte­ns leder tirsdag 23. januar.
FAKSIMILE: Agderposte­ns leder tirsdag 23. januar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway