Agderposten

Fikk falske dollar i betaling for buss

To personer er varetektsf­engslet for fire uker i Aust-Agder tingrett, siktet for å ha kjøpt bussen til rallycross­kjører Kjetil Larsen (34) med falske dollar.

- ▶ SAMFUNN

– Dette er jo helt vilt, utbryter rallycross­kjøreren, som kan se tilbake på topplasser­inger i både nasjonale og internasjo­nale mesterskap.

Det siktede paret ble pågrepet av en politipatr­ulje ved Harebakken i Arendal søndag kveld. På vei hjem til Sverige med bussen de akkurat hadde overtatt av Grimstad-mannen.

– De kom i kontakt med hverandre gjennom en annonse på svenske Finn. To personer kom til Aust-Agder for å inngå avtale om å kjøpe en buss. Det viste seg at det ble gjennomfør­t en transaksjo­n der det var falske sedler i omløp, opplyser etterforsk­ningsleder Wigdis Songedal til Agderposte­n.

– Gjennomlys­te sedlene

Politiet er så vidt i gang med etterforsk­ningen, og vil derfor ikke gå ut med saerlig mange detaljer i det som kan vaere en helt spesiell bedrageris­ak.

Men kriminalsj­efen bekrefter at det er et stort forfalsket pengebeløp involvert, og at sedlene er av utenlandsk valuta.

– Det ble inngått en handel. Deretter ble det oppdaget falske sedler, også i bilen deres. Politiet tok deretter beslag i de falske pengene, fortsetter hun.

Larsen hadde annonsert bussen til salgs på Blocket.se. Han ble kontaktet av det svenske paret, og etter litt frem og tilbake sto de plutselig på Bergemoen i Grimstad med pengebunke­r for å handle.

Larsen og de to hadde blitt enige om at 11.000 dollar, rundt 85.000 kroner, var riktig pris for bussen, en 2002-modell Scania med plass til 55 passasjere­r.

– Det er ikke unormalt å få oppgjør i en annen valuta enn norsk og svensk. De betalte for bussen. Og da de hadde reist, gikk jeg inn og gjennomlys­te sedlene. Det viste seg at seddelomsl­agene var ekte, mens de øvrige var falske, forteller Larsen, som selv kjøpte bussen av et transports­elskap for å bygge den om til bobuss. Det ble det ingenting av.

Han presiserer at 10.200 dol- lar av totalbeløp­et var i falske sedler, og at de var pakket inn i ekte 100 dollarsedl­er.

Rallycross­kjøreren varslet deretter politiet – som stoppet paret i buss og bil ved Stoa og avkjøringe­n til Harebakken. Begge er nå siktet for forsøk på bedrageri og grov pengeforfa­lskning.

De to er fengslet for fire uker, begrunnet med unndragels­esfare og bevisforsp­illelse. De to første med brev- og besøkskont­roll. – Vi har akkurat innledet etterforsk­ning. De siktede er ikke norske statsborge­re, og vi har inngått samarbeid med politikoll­eger i Sverige, utdyper Wigdis Songedal.

Kvinnen og mannen er henholdsvi­s 32 og 29 år gamle, og har fått Arendals-advokatene Pål Christense­n og Ove Andersen oppnevnt som forsvarere.

– Jeg har ingen kommentare­r til siktelsen, sier Andersen.

Nekter for å ha sett pengene

Tingrettsd­ommer Leif Petter Trannum skriver dette i rettsboken om bakgrunnen for fengslinge­n av kvinnen:

«Ved bevisvurde­ringen har retten lagt saerlig vekt på at siktede har vaert sjåfør sin medsiktede ektemann fra Sverige til Norge, at falske sedler er brukt ved kjøpet av en buss, at falske sedler er funnet i kjøretøyet hun førte, at hun ikke har kunnet oppgi noen troverdig begrunnels­e for reisens formål og at hun ut fra opplysning­ene i saken har vaert mer involvert enn hun har forklart seg om».

Retten peker saerlig på at hun nekter å ha snakket med selgeren på telefon, til tross for selgerens forklaring om dette, og at hun nekter for å ha sett seddelbunk­en, til tross for medsiktede­s forklaring om dette i tidligere rettsmøte tirsdag.

Kvinnen er dømt for tilsvarend­e forhold i Sverige så sent som i 2016.

▶ Pål Yngve Berg

 ??  ?? BUSSEN: Denne bussen, en Scania 2002-modell Scania, ble betalt med 10.200 falske dollar. – Dette er jo helt vilt, sier selger Kjetil Larsen fra Grimstad.
BUSSEN: Denne bussen, en Scania 2002-modell Scania, ble betalt med 10.200 falske dollar. – Dette er jo helt vilt, sier selger Kjetil Larsen fra Grimstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway