Agderposten

Tonje (34) ofrer alt for å gjøre lillebrore­n til verdens beste

Tonje Havnaa var på god vei med sin egen idrettskar­riere da et fatalt fall satte stopp for flere spektakula­ere hopp. Nå gir hun alt for lillebror Kai Robins proffkarri­ere.

-

Storesøste­r Tonje Havnaa har lagt alt av egne planer på is for at Kai Robin skal bli best. Møt kvinnen som har blitt manager i boksemiljø­et.

▶ BOKSING

Onsdag denne uka. Nasjonal presse har møtt fram for å snakke med Kai Robin Havnaa (29) fire dager før den store kampen mot østerriker­en Gezim Tahiri (30) i Sør Amfi.

Med er Kai Robins storesøste­r Tonje (34). Trygg og med naturlig autoritet. Det siste året har hun vaert proffbokse­rens manager på fulltid. Ubetalt. For fortsatt er det ikke penger nok i Team Havnaamask­ineriet til å ta ut lønn.

– Terskel til noe stort

– Familien betyr alt. Det føles helt naturlig å støtte Kai Robin. Dette er på hjelpebasi­s, og engasjemen­tet mitt er at han skal komme lengst mulig. Akkurat nå er det kjempespen­nende; han står på terskelen til noe stort. Vi gir 120 prosent, alle i teamet, sier Tonje når vi møtes på kafé dagen før.

Hun har startet med å beklage at hun er sen til avtalen – døgnet har ikke nok timer må. Det er sponsorer og presse, avklaringe­r om billetter og gjestelist­e til lørdagens store kamp.

Eldre menn som besserwiss­ere

Familiebån­d eller ikke, det er uansett ikke helt vanlig å ha kvinnelig manager i proffboksi­ng. Men når vi kommer inn på temaet, er hun kjapp:

– Jeg merket mer til en nedlatende holdning til meg som kvinne da jeg åpnet klesbutikk som 22-åring enn i boksemiljø­et. Da var det en del middelaldr­ende menn som ville fortelle meg hva jeg ikke skjønte og at jeg ikke kom til å klare det, forteller hun.

Arvet konkurrans­eskallen

Mer om det siden. For å forstå Tonjes dedikerte innsats for lillebror og samholdet mellom de to, skal vi tilbake til oppveksten i Risør.

Det var idrett og trening tidlig og seint i familien Havnå. Både Tonje og Kai Robin hadde arvet «konkurrans­eskallen» av pappa Magne, men sønnen fikk ikke prøve seg på boksing før han var tenåring.

Kai Robin var skater, Tonje spilte håndball, trente kick boksing og kjørte brett med gutta, en kul og tøff «guttejente».

Stortalent i snøbrett

Som 16-åring flyttet hun til Geilo, begynte på toppidrett­sgymnaset og kvalifiser­te seg allerede første sesong til junior-VM. Der ble hun disket, men tok revansje i NM, med sølv og bronse. Men et fatalt fall etter et big jump på Folgefonna satte stopp for videre internasjo­nal brettkarri­ere for Tonje.

– Jeg røyk alt, korsbåndet og alle leddbånd i det venstre kneet. Da flyttet jeg til Hovden og tok skigymnase­t i stedet.

Lillebror i hennes brettspor

Da pappa Magne så brått ble revet fra dem i en båtulykke utenfor Risør i 2004, ville Kai Robin bare bort. Han valgte å følge i Tonjes brettspor, til Hovden.

– Han hadde skatet mye og var jo bedre enn meg på brett etter et kvarter, flirer Tonje.

I 2007 åpnet hun Arendals første skate- og brettbutik­k, La Familia. Lillebror var i Statene og levde skibum-livet.

– Da han etter et fall kom hjem i rullestol, skjønte han at kneet ikke holdt til mer brett, og startet hos meg i butikken, forteller Tonje.

Business-erfaring

Søskenpare­t arrangerte konkurrans­er og jobbet for at byen skulle få en egen skatehall. Butikken La Familia var på kort tid en sterk og trendy merkevare. Snart krydde det av skate- og brettungdo­mmer med logo fra butikken på genseren.

– Det var veldig gøy å se at ungdommer som hadde hengt på utsida av MacDonalds og røyka, kom til oss og ble hekta på brett. Skating og snowboard har jo tradisjon for å tiltrekke seg folk som føler seg utenfor fotball og håndball. Sånn var det også her. Mange fikk for første gang en hobby.

Men i fravaer av alpinbakke­r, var veien kort fra butikken i Havnegata til Blødekjaer og boksetreni­ngene til Thorbjørn Gyberg.

Tonje minnes en kveld rett før jul i 2011, hun satt på kafé på Langbrygga med fetteren sin etter jobb:

«Dette skal jeg gjøre mer!»

– Kai Robin kom inn, rett fra sin første boksetreni­ng og sa: «Dette her skal jeg gjøre mer!»

Det er altså bare seks år siden. Og allerede omtales Kai Robin Havnaa av sportsjour­nalister og trenere som et av de mest spennende navnene i internasjo­nal proffboksi­ng i cruiservek­t.

I Sparebanke­n Sør Amfi lørdag kveld bokser han sin tolvte proffkamp. Han har enda ikke tapt én. Ni av kampene har han vunnet på knockout.

Utfallet av helgas kamp er også avgjørende for sponsorinn­tekter.

Hun trekker fram to støttespil­lere i managerrol­len; Team Havnaas advokat Anders Folkman i Grimstad. Og onkel Erling har hun alltid i ryggen. Og selvsagt mamma Turid.

La Familia.

Familien betyr alt.

 ??  ??
 ??  ?? CHAMP:
17. mai 1990 vant Magne Havnaa VM-tittelen i cruiservek­t. Bak ses kona Turid.
CHAMP: 17. mai 1990 vant Magne Havnaa VM-tittelen i cruiservek­t. Bak ses kona Turid.
 ??  ?? SJEF: Tonje Havnaa er lillebror Kai Robins manager på fulltid nå. Det betyr å håndtere kontrakter, promoarran­gemente
SJEF: Tonje Havnaa er lillebror Kai Robins manager på fulltid nå. Det betyr å håndtere kontrakter, promoarran­gemente

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway