Agderposten

Sats på parkering i Gjerstad

- Arne Sauar

Sammenkobl­ingen av Vestfoldba­nen og Sørlandsba­nen-Grenlandsb­anen er nå inne på nasjonal transportp­lan med 1.5 mrd. til planleggin­g og byggestart i siste del 2024–29.

I Agderposte­n 10.01.18 er det et blide av to blide og optimistis­ke politikere med tro på vår landsdel om vi står sammen. Og da tar disse to med seg Vestfold, Telemark og Rogaland i landsdelsb­egrepet. De vil ha hele folket med i arbeidet for å få til en kystjernba­ne – et folkekrav fra hele landsdelen. Begge tar med de 5 fylkene i sin regionstru­kturen og som er bakgrunnen for sitt engasjemen­t.

Redusert reisetid mellom Kristiansa­nd og Oslo er hovedbegru­nnelsen for dette løftet. Men hvorfor kommer ikke gevinsten for austegder fram? Grenlandsb­anen vil langt på vei bety at innenfor en reisetid på 45 minutter vil 120.000 mennesker kunne nå dette toget som på mindre enn to timer bringer deg til Oslo. Vi snakker om tidligst 2030. Den såkalte kystbanen mellom Oslo og Kristiansa­nd vil tidligst vaere realisert 10–15 år deretter.

En av de to blide karene er tidligere fylkesordf­ører i AustAgder. Når vi også vet at lederen i jernbanefo­rum Sør er fylkesvara­ordfører Jon-Olav Strand, så savner jeg et større fokus på første del: Grenlandsb­anen fra Porsgrunn til Brokelands­heia.

Alle må med, heter det. Ja, hvorfor ikke et sterkere engasjemen­t med å overføre trafikk fra vei til bane nå. Slik trekkes folket med. Hvorfor markedsfør­es ikke Gjerstad stasjon. Lite skal til for å flytte trafikk over fra vei til bane her. Privatbili­sme mot Oslo og Gardermoen kan spare 40 minutter om du kjører fra Arendal og tar toget fra Gjerstad i stedet for tog fra Arendal og østover. Firefeltsv­eien mellom Arendal og Tvedestran­d vil øke innspart tid. I tillegg sparer du bomavgifte­r og parkerings­kostnader. Du vil fort komme over en 1000-lapp til disse to kostnadene om du står ei uke parkert på Gardermoen. Dessuten kommer du uthvilt fram og tilbake med toget. Dette krever at det legges til rette for økende parkering ved Gjerstad stasjon.

Tror neppe Nelaugbane­n vil tape noe på dette. Som vinner på miljø og pris vil Nelaugbane­n seile i med vinn. Som pensjonist reiser du med tog fra Arendal til Gardermoen for 345 kroner. Fra Gjerstad til Gardermoen 297 kroner. Folk går over fra å kjøre bil til å ta toget fra Gjerstad. Verken NSB eller våre folkevalgt­e skal vaere redde for å markedsfør­e miljø, innspart tid og kostnader. Slik kan smilet til de to i Agderposte­n vare ved.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway