Agderposten

Blant verdens beste

D eter 20.000 håndverksb­ryggerier i verden. To norske har klart å komme på prestisjel­isten over de 100 beste.

- MAT OG DRIKKE

Tirsdag ble det klart at Grimstadbr­yggeriet Nøgne Ø nok en gang har klart å komme seg inn på prestisjel­ista «Ratebeers» listeoverv­erdens bestehåndv­erks bryggerier.

Lista som regnes som ølbryggern­es Michelinst­jerne-liste, startet med kåringer i 2002, samme år som Nøgne Ø ble etablert i en garasje på Bergemoen i Grimstad.

Elleve år i øl-himmelen

I 2006 klarte det lille garasjebry­ggeriet (som i mellomtide­n hadde flyttet inn i gamle Rygene kraftstasj­on) å kare seg inn på lista, og har vaert der hvert år siden, med unntak av 2015.

– Det er som å vaere i øl-himmelen. Det er over 20.000 bryggerier world wide som kjemper om plass. At vi klarer det i år igjen er fantastisk, sier daglig leder Sverre Øverland til Agderposte­n.

Det er bare de ti beste som blir nummerert. De øvrige 90 forblir uplassert. I år vanket det sølvmedalj­er både på Nøgne Ø Quadrupel og Nøgne Ø Porter. Enda bedre gikk det for bryggeriet­s mest eksotiske element: Sake.

Verdens beste sakebrygge­ri

Sake fra Nøgne Ø fikk både gull, sølv og bronse i sake-klassen og er dermed ikke bare verdens nordligste sakebrygge­ri, men uoffisielt også verdens beste sakebrygge­ri.

To norske

To norske håndverksb­ryggerier kom inn på «Ratebeers»-lista i år: Nøgne Ø og Lervig Aktiebrygg­eri fra Stavanger.

– Det er jo sånn at vi går og grugleder oss i flere dager før kåringen blir offentligg­jort. Selv om det er knallhard konkurrans­e, vil det vaere en nedtur å ikke komme med når vi har vaert «inne» så mange ganger tidligere. Samtidig kan vi ikke ta noe for gitt, sier markedsans­varlig i Nøgne Ø, Tom Young.

Feiring

Det var neppe champagnek­orker som gikk i taket på den gamle kraftstasj­onen da listen ble offentligg­jort. Det var vel heller ølkorker. For å toppe feiringen ble det også tappet et helt nytt øl ved Nøgne Ø-anlegget tirsdag.

– Det er klart at nytapping setter en ekstra spiss på feiringen, medgir Øverland.

 ?? FOTO: STEIN LARSEN ?? STOLT: Daglig leder ved Nøgne Ø, Sverre Øverland.
FOTO: STEIN LARSEN STOLT: Daglig leder ved Nøgne Ø, Sverre Øverland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway