Agderposten

Skapte historie med Sørlandets aller første individuel­le vinterOL-medalje

Aldri før – siden 1924 – har det skjedd at en sørlending, har tatt individuel­l OL-medalje i vinter-OL. Inntil lørdag.

- Vidar Lorentsen vilo@agderposte­n.no

Mens både austegder og sørlending­er i sommer-OL har plukket med seg individuel­le medaljer, så har det vaert lite av dette i vinter-OL.

Men under vanskelige forhold i Pyeongchan­g lørdag, skrev ei blid Frolands-jente seg inn i historiebø­kene. Marte Olsbu sikret seg en overrasken­de sølvmedalj­e fra et tidlig startnumme­r på skiskytter­sprinten. Dermed sikret hun seg også en plass i den sørlandske OL-historien. Alle tidligere sørlending­er med OL-medaljer har tatt medaljene som en del av et lag.

– Helt vilt

Kun Laura Dahlmeier klarte å holde hodet kaldt, skyte feilfritt og gå passere Olsbu. Ned til bronsevinn­er Veronica Vitkova fra Tsjekkia skilte det 1,6 sekunder, de sekundene tok Olsbu på sisterunde­n.

Underveis, da det så ut til å gå mot medalje, turte ikke Olsbu selv å tro på at det skulle holde. Men smilet ble bredere og bredere etter hvert som den ene etter den andre la seg bak henne. Da medaljen endelig var et faktum, var det en overlykkel­ig Marte Olsbu som sammen med de øvrige medaljevin­nerne kunne motta hyllesten fra publikum. Medaljen deles ut senere.

– Dette er helt vilt, det beste jeg noen gang har gjort. Mer enn jeg noen gang hadde turt å håpe på, sier Olsbu til Agderposte­n – via NTBs utsendte i Pyeongchan­g.

At det skulle holde til en sølvmedalj­e, det var ikke i hennes tanker da hun passerte målstreken.

– Den tanken tenkte jeg ikke. Jeg tenkte at jeg hadde gjort et kjempeløp, men skutt en bom og at det kunne holde til toppti og et godt utgangspun­kt på jaktstarte­n. Jeg er veldig overrasket over at det holdt hele veien, sier hun.

Gjennombru­dd

Selv om Olsbu har vaert tre ganger på seierspall­en i verdenscup­en tidligere, føler hun ikke at hun har fått det definitive gjennombru­ddet ennå. Før hun gikk OL-sprinten i Pyeongchan­g.

– Det har vaert mange år, der jeg føler jeg ikke har slått helt gjennom, men nå føler jeg at jeg har klart det. Akkurat i dag er alt verdt den jobben som er gjort, sier hun.

– Dette er en kjempegod følelse, det er aldri gøyere enn når en lykkes. Det veier opp for alle de tunge dagene, sier hun ettertenks­omt.

Nervøs

Det var en nervøs OL-debutant som la ut på sin første distanse i Pyeongchan­g.

– Jeg følte meg kjempenerv­øs før start, men prøvde å la vaere å tenke på at dette var et OL. Jeg ville heller gjøre det jeg hadde planlagt før løpet. Jeg er så fornøyd med at jeg klarte å gjennomfør­e som jeg hadde tenkt, melder hun, og nevner også at hun var kjempeforn­øyd med serien på stående, der hun taktisk stilte seg på skive 30, som var mindre utsatt for vin enn de øvrige skivene på stående.

Hyllet

Det var flere som hyllet Marte Olsbu etter sølvløpet. Blant dem var lagvenninn­e Tiril Eckhoff, som i 2016 ble verdensmes­ter på sprint i Oslo.

– Dritgøy at Marte gjør det så bra, dette oser det respekt av, sa Eckhoff til Eurosport etter løpet.

Eurosport-ekspert Ann Kris- for jentene, men også for Marte sin del. Det var en fantastisk god start, sier han til NTB.

Jaktstart

Med andreplass­en på sprinten, så har også Olsbu skaffet seg et meget godt utgangspun­kt med tanke på jaktstarte­n. Den går allerede på mandag. Hun skal hente inn 24 sekunder på Laura Dahlmeier.

Bak Olsbu er det forholdsvi­s tett, men bedre utgangspun­kt enn dette, det har Olsbu aldri hatt. tin Flatland var på gråten av glede etter sølvløpet.

– Helt fantastisk. Jeg kjenner jeg blir rørt. Hun går veldig bra på ski og skyter godt. Jeg gleder meg allerede til jaktstarte­n, sa hun.

Landslagsv­enninne Synnøve Solemdal sa dette til NTB:

– Når jeg ikke tar medalje selv, så er Marte den jeg virkelig unner dette. Jeg unner henne dette nesten mer enn om det hadde vaert meg selv. Det er rått at hun er lagvenninn­en min!

Sportssjef Per Arne Botnan var i ekstase over Olsbus medalje.

– Dette betyr alt, ikke minst

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SØLVSMILET: Sjelden har noen blitt gladere for en sølvmedalj­e i et mesterskap enn det Marte Olsbu ble etter sprintsølv­et i
SØLVSMILET: Sjelden har noen blitt gladere for en sølvmedalj­e i et mesterskap enn det Marte Olsbu ble etter sprintsølv­et i
 ??  ?? OMRINGET: Alle ville ha en bit av Marte Olsbu skapsmedal­je i OL-debuten.
OMRINGET: Alle ville ha en bit av Marte Olsbu skapsmedal­je i OL-debuten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway