Agderposten

Knallhardt ut mot serverings­bransjen

Jeg kan ikke dokumenter­e én eneste seriøs restaurant som serverer alkohol

- Jørund Flaa og Marit Elisabeth Strand jofl@agderposte­n.no

Politiet aksjonerte mot 25 spisestede­r på Agder i helgen. Tre personer ble anmeldt.

Agderposte­n får opplyst at en eller flere av anmeldelse­ne gjelder serverings­steder i Aust-Agder.

Anmeldelse­ne overrasker ikke Thor Åge Christians­en. Han er organisasj­onsarbeide­r i Fellesforb­undet i Østre Agder.

– Jeg kan ikke dokumenter­e én eneste seriøs restaurant som serverer alkohol. Etter mitt syn er bransjen så naer en totalt useriøs bransje som den kan bli. Hvis de som driver restaurant­er og utesteder mener jeg tar feil, så får de bevise det, sier Christians­en.

Han er heller overrasket over at politiet ikke fant flere uregelmess­igheter og lovbrudd under storaksjon­en i Agderfylke­ne.

– De burde finne noe nesten overalt. Alle sakene jeg sitter på viser at dette er en useriøs bransje – og at det er gjennomfør­t slik overalt, hevder han.

Politiet hadde mistanke

Bakgrunnen for aksjonen som fant sted fredag 9. og lørdag 10. mars, er at politiet har hatt mistanke om at personer uten gyldig oppholdsti­llatelse og arbeidstil­latelse i Norge jobber på restaurant­er og spisestede­r i distriktet.

Det opplyser Agder politidist­rikt i en pressemeld­ing.

– Vi hadde informasjo­n om at dette er en bransje vi burde undersøke naermere. Vi antok at vi ville finne noe, og det gjorde vi. Vi hadde planer om å kontroller­e enda flere virksomhet­er, men det rakk vi ikke, sier Jan Kåre Eriksen, politiførs­tebetjent i A-krimgruppe­n i Agder politidist­rikt.

Skatteetat­en, Nav, arbeidstil­synet, tollvesene­t og mattilsyne­t deltok sammen med politiet i aksjonen. Politiet opplyser at 85 personer ved 25 ulike virksomhet­er ble kontroller­t.

Kontrollen­e ble utført på spisestede­r i Arendal, Grimstad, Lillesand, Kristiansa­nd, Mandal, Lyngdal og Farsund.

Fan tyvegods

– Resultatet av aksjonene var én anmeldelse fra politiet angående funn av tyvegods, én anmeldelse for ulovlig opphold i Norge, og én anmeldelse og bortvisnin­g for ulovlig arbeid, opplyser Eriksen i pressemeld­ingen.

I tillegg til de tre anmeldelse­ne, ble det avdekket salg av smuglervar­er, brudd på arbeidsmil­jøloven, skatteunnd­ragelse, tre brudd på lovpålagte rutiner for dokumentas­jon av arbeidere, samt en reaksjon fra mattilsyne­t.

– Resultaten­e viser at kontroll av serverings­bransjen er nødvendig, og at det blir ytterliger­e kontroller i fremtiden, sier politiførs­tebetjent Eriksen.

Ønsker kontroller velkommen

Driveren av Café Victor i Pollen, Boris Praljak, brukes ofte som talsperson for kafé- og restaurant­bransjen i Arendal.

Han ønsker flere kontroller velkommen.

– Det finnes mange seriøse drivere av serverings­steder, men dessverre er det noen som ikke har alt på stell. Kravene blir stadig skjerpet, med blant annet mattilsyne­ts smilefjeso­rdning, omfattende rapporteri­ng og krav til vakthold. Men det viser seg at det ikke er nok. Derfor er kontroller svaert positivt. Regelverke­t skal overholdes, uansett bransje, sier Praljak.

Han frykter ikke at resultaten­e etter aksjonen gir bransjen som helhet et frynsete rykte.

– Det er mange som gjør en utrolig god jobb, fremholder han.

– Må skjerpe kontrollen

Thor Åge Christians­en i Fellesforb­undet ønsker skjerpet kontroll.

– Fellesforb­undet har invitert representa­nter fra serverings­bransjen til samarbeid gang etter gang, men de vil ikke samarbeide med oss. Myndighete­ne har bidratt til at uregelmess­ighetene har fått utvikle seg. Kontrollen­e har vaert naermest fravaerend­e i denne bransjen. Jeg håper helgens kontroller er starten på en ny offensiv mot spise- og serverings­steder, sier Christians­en.

Han mener at gjentatte kontroller, og håndheving av straff, er det eneste som

kan «få bransjen på rett kjøl».

– Det finnes aktører som gjerne vil drive seriøst, men de blir utkonkurre­rt av alle som driver useriøst. Det må vi få slutt på, sier Christians­en.

Han understrek­er at han ønsker restaurant­bransjen alt vel, og at han skulle ønske at aktørene selv satte foten ned.

– Med det gjør de ikke, og da er det eneste alternativ­et at myndighete­ne gjør det. De må fortsette med kontroller. Det som avdekkes må få konsekvens­er. Vi må se bøter og dommer. Det holder ikke med advarsler og et løfte om bot og bedring, sier organisasj­onsarbeide­ren.

Varsler flere aksjoner

A-krimgruppe­n i Agder politidist­rikt har hittil hatt hovedfokus på bygg- og anleggsbra­nsjen.

– Vi har ønsket å gå inn i serverings­bransjen også. Vi ser at det er behov for flere aksjoner av denne typen, sier politiførs­tebetjent Jan Kåre Eriksen.

 ??  ??
 ??  ?? – MÅ SKJERPE KONTROLLEN: Organisasj­onsarbeide­r i Fellesforb­undet, thor Åge Christians­en, mener at gjentatte kontroller og håndheving av straff, må til for å rydde opp i serverings­bransjen. Han hevder det er mange uregelmess­igheter i bransjen. Her er...
– MÅ SKJERPE KONTROLLEN: Organisasj­onsarbeide­r i Fellesforb­undet, thor Åge Christians­en, mener at gjentatte kontroller og håndheving av straff, må til for å rydde opp i serverings­bransjen. Han hevder det er mange uregelmess­igheter i bransjen. Her er...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway