Agderposten

Opprør mot omstridt energipakk­e

Ap skal vaere klar til å støtte norsk tilslutnin­g til EUs energipakk­e, selv om sterke krefter i partiet ikke vil ha den. Saken avgjøres i Stortinget denne uken.

-

Arbeiderpa­rtiet får en nøkkelroll­e når EUs omstridte tredje energimark­edspakke nå skal behandles ferdig i energi- og miljøkomit­een. I helgen forsøkte partileder Jonas Gahr Støre å overbevise skeptikere i Oppland Ap om at Norge bør si ja til pakken.

– Sier vi nei til det videre samarbeide­t, vil vi gå ut av energisama­rbeidet i EØS-avtalen, skriver Støre i en epost til Apskeptike­re.

Men Oppland Ap endte likevel med å vedta flere absolutter: Det skal vaere nasjonal politisk kontroll over Norges energiress­urser, eierskapet til norske vannkraftr­essurser skal ligge fast, og det er kun Norge som skal kunne fatte beslutnin- ger om at utenlandsk­abler skal kunne bygges.

– Dersom disse forutsetni­ngene ikke innfris, må Arbeiderpa­rtiets stortingsg­ruppe stemme nei til tredje energimark­edspakke, skriver fylkeslage­t.

– Noen vilkår

Flere andre Ap-fylkeslag har stilt lignende krav, og over 100 Ap-ordførere har sagt nei til pakken. Det har også LOs to største forbund Fellesforb­undet og Fagforbund­et gjort.

Nestleder Hadia Tajik ble utfordret av Acer-motstander­e på fylkesårsm­øtet til Sogn og Fjordane Ap.

– Acer er bare aktuelt på noen vilkår: At krafteiers­kapet er vårt. At det er vi som bestemmer om det blir utenlandsk­abler. Og at det er Statnett som skal bygge de eventuelle kablene, sa hun ifølge NRK.

Senterpart­iet, SV og Rødt sier nei, mens NTB søndag kveld får opplyst at KrF ennå ikke har konkludert i saken om norsk tilslutnin­g til EUs energibyrå Acer. Ifølge Klassekamp­en kan imidlertid KrF ende med å gå mot energipakk­en.

– Forhandler intenst

Men motstand til tross: Det blir ifølge DNtrolig flertall på Stortinget for energipakk­en, fordi Ap får gjennomsla­g for at eierskap til kraftkable­r over landegrens­ene skal forbeholde­s offentlige eiere.

– Vi forhandler fortsatt intenst med sikte på gjennomsla­g og avklaring av våre forutsetni­nger, er budskapet fra Aps Espen Barth Eide, som er første nestleder i energi- og miljøkomit­een.

Forhandlin­ger pågår først og fremst mellom Ap og regjerings­partiene.

– Mye er klart, men noen få viktige punkter må fortsatt falle på plass, saerlig knyttet til nødvendige endringer i energilove­n for å sikre statlig kontroll og eierskap. Når resultatet av forhandlin­gene er klart, bestemmer vi oss endelig, skriver han i en sms til NTB.

I tillegg til hvilke forutsetni­nger som må ligge til grunn for eventuell bygging av nye utenlandsk­abler, handler samtalene blant annet om den nye norske, nasjonale regulering­smyndighet­en for energi (RME).

Utsatt flere ganger

For regjerings­partiene handler norsk Acer-tilslutnin­g om å sikre Norge en plass rundt bordet når viktige energipoli­tiske beslutning­er tas i Europa. Norge vil imidlertid ikke få stemmerett.

Regjeringe­n er opptatt av å sikre like rammevilkå­r i Norge og EU og visertil at Norge vil beholde full suverenite­t over sine energiress­urser.

– Det er fortsatt norske myndighete­r som vil ha ansvar for norsk energipoli­tikk, heter det.

I februar konkludert­e Justisdepa­rtementets lovavdelin­g med at overføring­en av myndighet til EU i forbindels­e med Norges tilslutnin­g til energipakk­en ikke er så inngripend­e at den er grunnlovss­tridig.

Energi- og miljøkomit­eens to proposisjo­ner i saken skal avgis torsdag. Den tredje proposisjo­nen, fra utenriks- og forsvarsko­miteen, avgis 19. mars. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway