Agderposten

Spar oss for denne debatten, statsminis­ter

-

Det offentlige ordskiftet har sporet helt av etter at et flertall i Stortinget i forrige uke stemte ned et forslaget fra Frp og Høyre om at norske fremmedkri­gere skal kunne fratas sitt norske statsborge­rskap uten lov og dom.

Hva debatten egentlig handler om, rettsstate­ns prinsipper og grunnlegge­nde borgerrett­igheter som står mot virkemidle­r mot terrorisme, har druknet helt etter at justismini­ster Sylvi Listhaug (Frp) før helgen publiserte sin kommentar på Facebook. Bildet av antatte terroriste­r med teksten «Ap mener terroriste­nes rettighete­r er viktigere enn nasjonens sikkerhet. LIK OG DEL», har forståelig nok skapt sterke reaksjoner. Å tillegge sine debattmots­tanderes standpunkt­er et innhold motstander­en ikke står for, er selve definisjon­en på usaklighet. Sylvi Listhaugs populistis­ke retorikk er et godt eksempel på hvordan man bryter en av normene filosofine­stor Arne Naess har satt opp for saklig diskusjon. Det vet alle som noen gang har satt sine bein innenfor et norsk universite­t.

Listhaugs påstand er ikke bare usaklig, den er også urimelig og usmakelig. Den fordummend­e tonen Listhaug slår an, rammer mest henne selv. Mer alvorlig er det at den også nører opp under forakten for både politikk og politikere. Folk flest er lut lei politikere som er mer opptatt av å ramme sine meningsmot­standere mest mulig ondskapsfu­llt enn å argumenter­e for egne standpunkt­er. Det øker konfliktni­vået,

og gjør det vanskelige­re å finne kompromiss­er og gode løsninger. Det lokker neppe heller flere lyse hoder til politikken.

Tonen i sosiale medier er et tema norske politikere med statsminis­ter Erna Solberg i spissen er opptatt av, kanskje mest blant barn og unge. Sylvi Listhaug fremstår som et svaert daglig eksempel. «Du kan ikke oppdra hele det norske folk hele tiden», sa Solberg om dette temaet før valget i fjor. Det er vi enig med henne i. Men det er på høy tid at hun gir Listhaug noen formaninge­r.

 ??  ?? OMSTRIDT FACEBOOK-INNLEGG: Dette innlegget på justismini­ster Sylvi Listhaugs Facebook-side har skapt mange og berettiged­e kritiske reaksjoner. Politikere bør gå foran som bedre eksempler enn dette i den offentlige debatten, også i sosiale medier.
OMSTRIDT FACEBOOK-INNLEGG: Dette innlegget på justismini­ster Sylvi Listhaugs Facebook-side har skapt mange og berettiged­e kritiske reaksjoner. Politikere bør gå foran som bedre eksempler enn dette i den offentlige debatten, også i sosiale medier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway