Agderposten

Utbyggings­plan for om

- Kan bli mer Vil fremme forslag Kom ikke lenger – God forvaltnin­g

Regjeringe­n vil ikke ha en generell åpning for investerin­ger i selskaper som ikke er børsnotert, men åpner altså for dette når det gjelder infrastruk­tur for fornybar energi – som vindkraftp­arker og solenergia­nlegg.

– Slike investerin­ger vil i så fall ha samme krav til åpenhet, avkastning og risiko som for øvrige investerin­ger, understrek­er Jensen.

Investerin­gene skal skje innenfor rammene til de såkalte miljømanda­tene for oljefondet, som beløper seg til 30–60 milliarder kroner. Men også miljømanda­tenes størrelse skal nå vurderes, ifølge finansmini­steren. Det åpner for større grønne investerin­ger enn hva tilfellet har vaert til nå.

– Men det er rent finansiell­e vurderinge­r som vil ligge til grunn for investerin­gene, sier Jensen, som dermed avviser at oljefondet skal bli et klimapolit­isk instrument.

På Stortinget har SV og MDG allerede varslet at de vil fremme forslag om investerin­ger i unotert infrastruk­tur når fondsmeldi­ngen nå kommer til behandling. Også på Høyres landsmøte i helgen ble det fattet et vedtak som åpner for dette.

– Tiden for vurdering er over. Regjeringe­ns egne eksperter har flere ganger foreslått dette. Dette har vaert utredet og vurdert mange, mange ganger allerede. Dette er en ren uthaling fra finansmini­steren, sier Miljøparti­ets Per Espen Stoknes til NTB.

Utålmodigh­eten er stor også blant miljøorgan­isasjoner som Framtiden i våre hender, Zero og Greenpeace.

– Vi forventer at Høyre rydder opp i dette under Stortinget­s behandling av fondsmeldi­ngen og sikrer flertall sammen med Venstre og opposisjon­en, sier Greenpeace-leder Truls Gulowsen.

Finansmini­ster Siv Jensen viser til at Jeløyplatt­formen åpner for investerin­ger i unotert infrastruk­tur for fornybar energi. Men tidsmessig var det ikke mulig å komme med en tydelig konklusjon nå, ifølge Jensen.

– Vi har ikke rukket å komme lenger enn vi har gjort til nå. Det viktige for meg er at Stortinget erkjenner at vi må gå grundig gjennom ting og ramme det inn på en ordentlig måte, sier hun.

Heller ikke i spørsmålet om oljefondet fortsatt skal investere i fossil energi eller om forvaltnin­gen av fondet skal løftes ut av Norges Banks hender, har regjeringe­n konkludert.

Fondsmeldi­ngen omfatter forvaltnin­gen av oljefondet så vel som Statens pensjonsfo­nd Norge, som forvaltes av Folketrygd­fondet.

– Vi har en god forvaltnin­g av våre felles sparepenge­r. Den er åpen, ansvarlig, langsiktig og kostnadsef­fektiv, sier Jensen.

Meldingen inneholder en gjennomgan­g av Norges Banks forvaltnin­g av oljefondet, som gjennomfør­es hvert fjerde år. Bidraget fra den aktive forvaltnin­gen beregnes til mellom 75 og 112 millioner kroner fra januar 1998 til juni 2017.

– Årets gjennomgan­g viser at Norges Bank har skapt betydelige verdier, sier finansmini­steren.

Verdien av oljefondet var ved utgangen av 2017 på 8.484 milliarder kroner. Realavkast­ningen av fondet har vaert på 4,2 prosent siden 1998. I fjor ble avkastning­en 13,7 prosent, drøyt 1.000 milliarder kroner – dobbelt så mye som året før. KLAR TIL SATSING PÅ FORNYBAR ENERGI: Da Statoils plan for utbygging og drift (PUD) av Johan Castberg-feltet ble levert i desember, kom det sterke reaksjoner. Blant annet reagerte mange på fravaeret av tiltak for å skåne miljøet.

Nå er PUD’en gjennomgåt­t av Olje- og energidepa­rtementet, og tirsdag ble det lagt fram en proposisjo­n for Stortinget. Forventede utvinnbare oljereserv­er for Castberg-feltet er 558 millioner fat olje, som er såpass gigantisk at planen må innom Stortinget før den godkjennes av OED.

– Dette blir tredje feltutbygg­ing i Barentshav­et, av det hittil største norske oljefeltet i havområdet. Det vil gi store ringvirkni­nger både i utbyg-

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway