Agderposten

Diskutert oljefelt i nord levert

- For og mot Høy lønnsomhet – To milliarder Mer kunnskap Sp-pakke

gings- og driftsfase­n, og skape store verdier for fellesskap­et gjennom inntekter til staten og mange lønnsomme arbeidspla­sser i naeringen, sier oljeog energimini­ster Terje Søviknes (Frp).

Prosjektet har tatt tid fordi det i utgangspun­ktet var avhengig av en oljepris over 80 dollar fatet for å lønne seg. I tillegg kom størrelsen på investerin­ger og lang driftsperi­ode som fører til ytterliger­e usikkerhet rundt lønnsomhet­en.

Før jul kom PUD’en der Statoil hadde redusert kostnadene så kraftig at Johan Castberg er lønnsomt selv med en oljepris på 35 dollar fatet. I tirsdagens proposisjo­n er dette redusert ytterliger­e, til 31 dollar fatet.

Søviknes (bildet)betegner utbygginge­n som et gigantisk industripr­osjekt med høy lønnsomhet, der naeringsli­vet i nord vil få nye muligheter og oljemiljøe­ne i Hammerfest og Harstad vil bli styrket.

Da planene kom i fjor, reagerte imidlertid mange på fravaer av tiltak for å skåne miljøet.

Miljødirek­toratet mente de totale samfunnsøk­onomiske konsekvens­ene er lite belyst og viste til at det er stor usikkerhet om lønnsomhet­en ved prosjektet.

(NTB) – Når du kjøper en vare i Norge, blir den ilagt moms. Utenlandsk­e arbeidspla­sser og bedrifter blir dermed favorisert gjennom at de slipper å få 25 prosent moms på varer opp til 350 kroner, sier KrFs finanspoli­tiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad til NTB.

Han har sett seg lei på avgiftsfri­taket og fremmer derfor i Stortinget tirsdag et forslag om å utrede en regelendri­ng. Regjeringe­n bes komme tilbake til Stortinget med utredninge­n senest i neste års statsbudsj­ett.

– I Norge er dette er ekstremt viktige arbeidspla­sser for personer som ikke nødvendigv­is har lang utdanning, understrek­er Ropstad.

KrF krevde også i budsjettfo­rhandlinge­ne i fjor høst å få fjernet avgiftsfri­taket for småhandel på nett fra utlandet, men fikk ikke medhold den gang.

Den omstridte sukkeravgi­ften, som ble innført 1. januar i år og øker avgiften på sukker, brus og andre alkoholfri­e drikkevare­r, har igjen aktualiser­t problemsti­llingen. Naeringen er ikke i tvil om at avgiften undergrave­r norsk industri og arbeidspla­sser og har økt grensehand­elen kraftig.

– Avgiften har vist ekstra

KrF-nestledere­n påpeker at forslaget i første omgang handler om å utrede å fjerne avgiftsfri­taket, slik at beslutning­sgrunnlage­t er bedre når saken skal behandles i statsbudsj­ettet til høsten.

Ropstad understrek­er dessuten at man må få på plass en ordning som gjør det enkelt for forbrukern­e å betale de skatter og avgifter de blir pålagt, for eksempel med en nettkalkul­ator.

– Poenget er ikke å gjøre det umulig å importere ting. Dette bør kunne løses på en enkel måte.

Også Senterpart­iet har reagert kraftig på avgiftsfri­taket. Partiet fremmet tirsdag selv et omfattende forslag i Stortinget, der regjeringe­n bes om å skrote sukkeravgi­ften snarest mulig.

Sp krever dessuten at regjeringe­n legger fram avgiftsend­ringer som kan styrke folkehelse­n, og at de blågrønne kommer med forslag som kan skaffe til veie mer kunnskap om grensehand­elen. Partiet går et hakk lenger enn KrF og krever at regjeringe­n senest i neste års statsbudsj­ett opphever ordningen med avgiftsfri privatimpo­rt for sendinger under 350 kroner. (NTB)

 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN, NTB SCANPIX ??
FOTO: OLE BERG-RUSTEN, NTB SCANPIX
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway