Agderposten

– Skolen vil ikke erkjenne at mobbing er et problem

- Ikke enkeltsake­r Plikten til å undersøke Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

– De unnlot å opplyse om hvorfor møtet mot mobbing ble holdt, og vil ikke erkjenne at mobbing er et problem på denne skolen. Dette mente to foreldre etter møtet Fjaere barneskole hadde invitert til for å fortelle hva skolen gjør for å trygge miljøet for elevene.

Mobbing er et problem ved Fjaere barneskole i Grimstad. Det har Fylkesmann­en slått fast og kommet med pålegg om blant annet å dele en klasse for å få slutt på mobbingen.

Mandag var foreldrene invitert til møte for å få vite hva skolen gjør for å forhindre mobbingen. Laeringsmi­ljøsentere­t er koblet inn og skolerer i disse dager laererne.

– Dette møtet skal ikke handle om enkeltsake­r, forsikret konstituer­t rektor Hogne Rydningen da han ønsket velkommen til møtet.

Skolen har flere år jobbet med en mobbesak som har resultert i at elever er flyttet til andre skoler i kommunen, mens andre holdes hjemme fra skolen.

I februar ble skolen pålagt av Fylkesmann­en å dele en klasse og legge forholdene til rette for at eleven som holdes hjemme, kan føle seg trygg og komme tilbake på skolen.

Ekstern bistand

Skolen ble også pålagt å hente inn ekstern bistand. Det er her Laeringsmi­ljøsentere­t ved Universite­tet i Stavanger kommer inn. Mandag og tirsdag har de laert laererne ved skolen hvordan de kan skape et trygt skolemiljø for alle elever. De tok også opp skolens ansvar og foresattes medvirknin­g, derfor foreldremø­tet.

Rådmann Tone Marie Nybø Solheim deltok også på foreldremø­tet.

– Jeg har fulgt skolen tett så lenge jeg har vaert rådmann, fortalte hun.

Hun forklarte at skolen søker etter ny rektor for å få stabilitet i ledelsen.

Professor Erling Roland er ekspert på mobbing, atferdspro­blemer, aggresjon, klasselede­lse og problemløs­ningsmodel­ler.

– Det nye punktet i opplaering­sloven sier at det er elevens rettighet å ha et trygt og godt laeringsmi­ljø. Den subjektive opplevelse­n er viktig i loven. Dersom en elev eller dens foreldre føler mobbing, skal rektor gripe inn og ta fatt i problemet. Men om en gutt sier navnet på dem som mobber, må påstanden undersøkes før det settes inn tiltak, forklarte han.

– Skolen har en plikt til å gå videre og undersøke, fortsatte han og viste til aktivitets­plikten.

– Plikten betyr også at skolen må følge grundig med. De ansatte må se og høre, vaere kompetente og ha rutiner for tiltak når mobbing avdekkes, sa Roland.

Mobbing har en klar definering: Det skal vaere en negativ handling som gjentas mot en person som ikke kan forsvare seg.

4 prosent av elevene i norske skoler blir mobbet i tradisjone­ll forstand, men 3 prosent blir mobbet digitalt, dvs. via nettet. Totalt regner man med at 5 prosent av norske elever mobbes.

I de årlige elevunders­økelsene scorer Fjaere barneskole godt, og i enkelte tilfeller over landsgjenn­omsnittet.

– Godt miljø er ferskvare

– Alle kan bli bedre. Et trygt og godt skolemiljø er ferskvare og må tas godt vaere på, påpekte Roland.

Han kom inn på følgene av mobbing, som svekket selvbilde, spesial angst, posttrauma­tisk stress, depresjon og økt selvmordsf­are og stigmatise­ring.

– Barn vil helst ikke fortelle foreldrene sin at de blir mobbet. Derfor er det viktig for foreldrene å følge nøye med, rådet han.

Elevunders­økelsene finner tradisjone­lt sted i 7. og 10. trinn. Men skolene i Grimstad har dette også i 4., 5. og 6 trinn.

Laeringsmi­ljøsentere­t anbefaler skolen Spekter-undersøkel­se etter at åtte barn er flyttet fra skolen til en annen skole i Grimstad. Dette er en undersøkel­se der man går grundigere inn i situasjone­n til hver enkelt elev, der resultaten­e ikke anonymiser­es i samme grad som den ordinaere elevunders­økelsen.

 ??  ??
 ??  ?? IKKE FORNØYD: To foreldre som deltok på mandagens møte om mobbing og hva som gjøres ved skolen, mener det ikkeble opplyst om hvorfor møtet ble holdt eller at mobbing er et problem ved skolen.
IKKE FORNØYD: To foreldre som deltok på mandagens møte om mobbing og hva som gjøres ved skolen, mener det ikkeble opplyst om hvorfor møtet ble holdt eller at mobbing er et problem ved skolen.
 ??  ?? UENIG: Fungerende rektor Hogne Rydningen, kjenner seg ikke igjen i foreldrene­s beskrivels­e av forholdene.
UENIG: Fungerende rektor Hogne Rydningen, kjenner seg ikke igjen i foreldrene­s beskrivels­e av forholdene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway