Agderposten

Lov å sykle mer enn to i bredden

Det er ikke alltid like populaert når syklistene ligger flere i bredden ute i veibanen. Men det er lovlig så lenge annen trafikk ikke blir unødig hindret.

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

▶ Joda, du leser riktig. Du kan bli aldri så irritert over tohjulinge­ne langs veien, men de har loven på sin side – så lenge annen trafikk ikke blir unødig hindret.

▶ Trygg Trafikk og Arendal Cykleclub anbefaler imidlertid ikke mer enn to syklister i bredden.

I takt med at vinteren omsider viker og asfalten tørker opp, er utålmodige syklister i ferd med å innta veiene igjen.

Det skjer ikke alltid i full harmoni med bilistene.

I 2014 ble det publisert et bilde av syklister og én bil på Facebook med følgende påskrift: «Ifølge Trafikkreg­lenes § 12.4 er det ikke lov å sykle flere i bredden hvis det hindrer øvrig trafikk».

Facebook-innlegget har i skrivende stund over 14 000 delinger. Mange av delingene har kommet i løpet av de siste dagene.

Nettstedet Faktisk.no har sjekket påstanden, og kommet til at den er feil.

Det står ikke noe i trafikkreg­lene om hvor mange syklister det kan ligge ved siden av hverandre. Men overordnet er paragraf 3 hvor det blant annet blir slått fast at alle skal ferde hensynsful­lt ikke unødig hindre annen trafikk.

Er kjent for kundene

I forretning­en Sykkelspor­t i Blødekjaer i Arendal, merker de godt at sykkelseso­ngen nå tar av.

Medarbeide­rne Bjørn Berntsen og Sander Blomgren er begge aktive syklister, og er vel kjent med det til tider noe anstrengte forholdet mellom de som har en gasspedal under foten og de som har sykkelpeda­ler.

De tror er det allment kjent blant kundene at det er mulig, men ikke nødvendig å ligge to bredden. Og at de fleste sy- klister er rimelig godt klar over at syklistene har sin del av ansvaret for at det skal gå greit i en stadig tettere trafikk.

Trygg Trafikk har dessuten presisert at det ikke bør ligge mer enn to syklister i bredden.

Det er en regel Arendal Cykleclub praktisere­r strengt, forteller leder Sølve Strømsland.

– Vi er så heldige at vi har økende aktivitet og god tilgang på nye medlemmer. Noe av det vi er nøye på når vi har fellesture­ne våre, er at det aldri skal ligge tre i bredden. forteller Strømsland.

Utålmodige bilister

Som aktiv syklist har han opplevd altfor ofte at utålmodige bilister har trengt seg forbi og foretatt forbikjøri­nger der det fort kunne gått galt.

– Vi legger oss på linje og gir tegn når vi mener det er forsvarlig å kjøre forbi, så det er stort ansvar vi har også. Men de som ligger forrest i gruppa har en helt annen sikt fremover, en den bilisten som ligger helt bakerst, og kan mye greiere bedømme situasjone­n, påpeker klubbleder­en.

I noen tilfeller er det og bedre å bredde ut feltet for å gjøre det kortere. Det kan vaere tryggere for å gjøre forbikjøri­ngsstrekni­ngen kortere.

Syklistene må dessuten forbi hverandre for å bytte på og ligge foran. Så det vil ofte også vaere to bredden.

Nå håper Sølve Strømsland at det blir en fin sykkelseso­ng, klubben hadde sin første fellestur søndag i regn, men likevel stilte 35 deltakere opp.

Så med gjensidig forståelse for hverandre og etter hvert veier sykkelstie­r som blir feiet rene for store mengder grus som har vaer brukt denne vinteren, ser han frem mot en aktiv og trygg sesong.

– Hva som er hensiktsme­ssig

– Det dreier seg ikke nødvendigv­is om hva som er lov eller ikke, men heller hva som er hensiktsme­ssig i det aktuelle trafikkbil­det. Jeg syns syklistene kan sykle to i bredden hvis det er plass til det, også kan de ta hensyn til bilistene og legge seg bak hverandre hvis det er nødvendig, sier Jan Henrik Lund, som er nestleder i Syklistene­s Landsforen­ing til NRK.

Han mener både bilister og syklister bør bli bedre til å ta hensyn til hverandre i trafikken.

– Det viktigste er at vi følger trafikkreg­lene. Det er en utfordring at både bilister og syklister ikke gjør det, sier Jan Henrik Lund.

Samtidig som syklistene kan kjøre flere i bredden, skal også bilistene holde god avstand til syklistene. Man skal vaere minst en og en halv meter unna ved en forbikjøri­ng.

 ?? FOTO:TOREELLING­SEN ??
FOTO:TOREELLING­SEN
 ??  ?? KAN LIGGE FLERE I BREDDEN: Så lenge de ikke «unødig» hindrer annen trafikk, er det helt greit at Sykkelport­s Bjørn Berntsen (til venstre) og Sander Blomgren sykler to i bredden.
KAN LIGGE FLERE I BREDDEN: Så lenge de ikke «unødig» hindrer annen trafikk, er det helt greit at Sykkelport­s Bjørn Berntsen (til venstre) og Sander Blomgren sykler to i bredden.
 ??  ?? SØLVE STRØMSLAND
SØLVE STRØMSLAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway