Agderposten

– Bestemte foreldre og laerere er viktig

– Laereren eier klasseromm­et. Når mobbing skal stoppes, forhandler vi ikke. Bestemte laerere er de elevene knytter seg til.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Det forklarer professor Erling Roland og legger til at foreldre også må vaere bestemte.

– vi må stille krav til at mitt barn ikke skal mobbe. Får vi vite det, må vi ikke falle for fristelse til å gå i forsvar. Dessuten er det viktig at foreldre og skole samarbeide­r, råder han.

Roland forklarer at en hovedgrunn til at barn og voksen er uhøflige og mobbere, skyldes den reaktive mekanismen. Dette er mekanismen som før oss til å gjøre vonde ting og vaere aggressive mot andre, for eksempel.

Sårbare for provokasjo­ner

– Rundt 5 prosent av oss har reaktive mekanismer som gjør oss sårbare for provokasjo­ner, tåler dårlig å bli stanset og kan bli sinte ved at noe ser på dem, forklarer han.

– Det krever viten fra skolen hvordan disse elevene skal takles. Det nytter ikke bli sint på eleven som mobber. De blir faktisk tiltrukket av å se at noen blir redde for dem. Den brutale sannhet er at det er de som blir fortest redde, som er spesielt utsatt for å bli mobbet, legger han til.

Viktig med god struktur

For å forebygge reaktive mekanismer er god struktur i klasseromm­et viktig. Det er her bestemte laerere kommer inn.

– Laereren må si ifra om at de vet hva eleven gjør og forsikre at dette skal de stoppe. De laererne som klarer å gjøre dette tydelig, er de laererne elevene knytter seg til, forklarer han.

Foreldre råder han til å søke kunnskap, støtte skolen når mobbing avdekkes, og støtte, oppmuntre og stille krav til egne barn.

– Ingen andre voksne er mer viktig for barna sine enn foreldrene, minner han om og anbefaler å oppmuntre barna til å si ifra om de vet om noen som ikke har det bra.

– Spør om det skjer, hvor det skjer og hvordan. Husk, det er ikke bare på skolen mobbing skjer, sier han.

 ??  ?? KOM MED RÅD: Professor Erling Roland fra Nasjonalt senter for laeringsmi­ljø
KOM MED RÅD: Professor Erling Roland fra Nasjonalt senter for laeringsmi­ljø

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway