Agderposten

DET HENDTE

-

1890:under Mannen som gikk

navnet «Elefantman­nen» i viktoriati­dens England, Joseph Merrick, døde i London. Merrick ble født som et tilsynelat­ende friskt barn i Leicester i 1862. Fra toårsalder­en begynte han å utvikle en rekke anomalier som førte til at han ble mer og mer deformert. 22 år gammel levde han av å bli fremvist i et omreisende sirkus, der direktøren presentert­e ham som «halvt menneske, halvt elefant». Han ble også vist i et kuriositet­skabinett i London. En lege som fikk se Merrick sørget for at han ble innkvarter­t ved London Hospital, der han kom til å tilbringe det meste av sin gjenvaeren­de levetid. Det er fortsatt ikke helt på det rene hva Merrick led av. DNA-tester har imidlertid pekt i retning av den medfødte og svaert sjeldne tilstanden Proteus syndrom. Filmskaper­en David Lynch dramatiser­te Merricks liv og skjebne i «The Elephant Man» (1980).

1961:Adolf Rettssaken mot

Eichmann begynte i Jerusalem. Eichmann var utpekt som hovedansva­rlig for organiseri­ngen av jødeutrydd­elsene i HitlerTysk­land. Tiltalen mot ham lød på 15 punkter, blant annet forbrytels­er mot menneskehe­ten og forbrytels­er mot det jødiske folk. Advokat Robert Servatius hadde tatt på seg den utakknemli­ge oppgaven med å forsvare Eichmann i retten. Tyskeren hadde også represente­rt nazistørre­lser under Nürnbergpr­osessen i 1945 og -46. Servatius baserte mye av forsvaret på spørsmålen­e om hvorvidt den israelske domstolen hadde jurisdiksj­on (domsmyndig­het) over områdene der forbrytels­ene var begått, og om retten var å anse som nøytral. Han viste også til at Eichmann hadde handlet under ordre fra andre. Advokat Servatius’ bestrebels­er var forgjeves. Klienten hans ble funnet skyldig på alle punkter og dømt til døden ved hengning. Adolf Eichmann ble henrettet i Israel 1. juni 1962.

1968:studentled­eren Den tyske og marxisten Rudi Dutschke ble skutt i Berlin. Dutschke var født i 1940 i det som senere skulle bli Øst-Berlin, men hoppet av til Vesten i 1961. Som aktivist og talsmann for studentopp­røret organisert­e han en rekke store demonstras­joner, blant annet mot USAs krigføring i Vietnam. 11. april 1968 ble han skutt ned på åpen gate av en høyreradik­al attentatma­nn. Dutschke overlevde med omfattende hodeskader, og valgte å emigrere til England av hensyn til familiens sikkerhet. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway