Agderposten

– Skolene skal ikke info

- – Helt ufarlig – Gudstjenes­ter ikke innenfor Kutter papirpost Skal arrangere informasjo­nsdager maes@agderposte­n.no

Oppvekstko­miteen har laget nye retningsli­njer for hva grunnskole­ne i Arendal får dele ut av informasjo­n til elevene.

Lag og foreninger skal få informere om sine tilbud elektronis­k. KOMITELEDE­R:

Men komitélede­r Gjermund O.B. Bjørndahl (SV) ville ikke tillate informasjo­n fra tros- og livssynssa­mfunn.

– Dette er organisasj­oner som påvirker unges holdninger. Jeg synes ikke det er greit at religiøse aktører får innpass i skolehverd­agen. Religion er, slik jeg ser det, en privat sak som ikke har noe med skolen å gjøre, argumenter­te han.

Utspillet møter motstand fra de andre partiene.

– Å informere om barnekor er helt ufarlig, og speiler mangfoldet vi ønsker. Human-Etisk Forbund, moskeer og kristne menigheter må få informere om sine tilbud. Ønsket vårt må vaere å nå ut med informasjo­n om alle de gode tilbudene som finnes, slik at elevene finner sted for mestring og utvikling av talenter, sa varaordfør­er Terje Eikin (KrF).

– Det gjøres usedvanlig mye bra barneog ungdomsarb­eid. Ved å nekte slik informasjo­n, går vi motsatt vei av det vi ønsker, nemlig å ivareta mangfoldet, samtykket Høyres gruppelede­r Geir Fredrik Sissener.

Josef Haeier (Ap), som også fungerer som talsperson for moskeen, var enig.

– Informasjo­n om aktivitets­tilbud er verken farlig eller vanskelig. Det handler om integrerin­g og inkluderin­g. Språkkafee­r og barnekor i regi av religiøse organisasj­oner er sosialt, det er frivillig, og ikke obligatori­sk, sa han.

Etter et gruppemøte i flertallsp­artiene, ble det enstemmig vedtatt at det er lov å formidle informasjo­n om arrangemen­ter og aktivitete­r i regi av både politiske ungdomsorg­anisasjone­r og tros- og livssynssa­mfunn på samme måte som andre foreninger.

– Jeg er villig til å inngå et kompromiss. Informasjo­n om sosiale aktivitete­r som sangkor og fritidsklu­bber kan vaere greit, men invitasjon­er til gudstjenes­ter og møter med forkynnels­e er ikke innenfor, sier komitélede­r Gjermund O.B. Bjørndahl.

– Gudstjenes­ter er et åpent arrangemen­t som også skal kunne informeres om, mener derimot Terje Eikin.

Debatten fortsetter i bystyret, som behandler retningsli­njene 26. april.

Ifølge de nye retningsli­njene skal det ikke lenger deles ut informasjo­n på papir i skolesekke­n. Informasjo­nen skal i stedet deles digitalt, på skolenes elektronis­ke eller analoge oppslagsta­vler, og på skolenes hjemmeside­r med henvisning til organisasj­onenes nettsider.

– I et miljøpersp­ektiv er det ikke ønskelig å fortsette med en praksis hvor papir deles ut til elever, skriver saksbehand­ler Bjørg Løhaugen.

Geir Fredrik Sissener (H) ville ikke innføre et totalforbu­d mot papirpost.

– Et forbud krever at foreldrene må søke aktivt på Internett, mens når de får et ark i ranselen, ser de det. Å ikke levere ut noe papir, er å trekke pendelen for langt. mente Sissener.

Hovedregel­en ble dermed å ikke dele ut papir, men om det er en eller to elever som ikke har god tilgang til Internett, skal papirpost gis til dem.

– Da slipper man å dele ut 500 ark fordi det er to elever som ikke har Internett, oppsummert­e kommunalsj­ef Roar Aaserud.

Leder ved Vitensente­ret Sørlandet, Kine Wangerud, synes det er greit at hun ikke får informere om aktivitete­r som papirpost i skolesekke­n.

– Da jeg oppdaget at det var ulik praksis på skolene, sluttet vi å bruke ranselpost som kanal, sier Wangerud.

– Men foreldrene følger vel ikke like godt med på det som står på en oppslagsta­vle på skolen, som post som kommer hjem i skolesekke­n?

– Nei, de gjør ikke det. Dette krever mer aktive søk på nettet. Jeg vil nok stille spørsmål om hvordan vi kan gjøre informasjo­nen mer tilgjengel­ig, sier Wangerud.

– Målet må vaere at flest mulig med ulik språkbakgr­unn får informasjo­n om tilbudene som finnes, saerlig lavterskel­tilbud og aktivitete­r som er gratis. Om dette gjøres på papir eller digitalt, har jeg ingen formening om, sier daglig leder i Aust-Agder Røde Kors, Jonas Ravn Øhlckers.

– Informerer Røde Kors om aktivitete­r via papirpost i skolesekke­n?

– Nei, ikke meg bekjent. Politikern­e påla også rektorene en ny oppgave, ved å vedta at rektor eller områdelede­r bør sørge for en lokal informasjo­nsdag hvert år, hvor frivillige lag og kulturtilb­ud får mulighet til å vise fram sin aktivitet og rekruttere nye medlemmer.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway