Agderposten

Misvisende i medier

-

Forfatter Nils-Petter Enstad skriver om et aktuelt tema i kronikken “Linkledet i Torrino: Den korsfested­es ansikt?”

Han skriver at konklusjon­ene i undersøkel­sen (karbonunde­rsøkelsen) fra 1988 var “bastant”, det ble “slått fast” osv. Men det er ikke riktig selv om flere medier hevdet det samme etter at ny debatt om linkledet opppstod etter at 400 vitenskaps­menn hadde undersøkt kledet over flere år (STURP-undersøkel­sen). Det gjelder blant andre NTB, Aftenposte­n, VG og NRK fjernsynet.

Det ble hevdet at «Karbondate­ringer utført i 1988 konkludert­e med at kledet umulig kan vaere eldre enn fra 1260-årene» (Aftenposte­n 21. april 1998). NTBs melding hadde samme innhold. Umulig i denne forbindels­e er et sterkt ord, og feilaktig.

For går vi til NTB-meldingen om dette fra ti år tidligere, 13. okt 1988, kort tid etter at karbonunde­rsøkelsen var gjort, står det at «Vitenskaps­mennene er 95 prosent sikre på denne dateringen». Informasjo­n på Internett fortalte det samme. Det er så menn en betydelig usikkerhet. Men denne usikkerhet­en droppet flere medier, de ønsket tydeligvis å gjøre resultatet mer entydig enn det var.

Aller mest misvisende av norske mediainnsl­ag var det innslag som NRK Fjernsynet sendte pinseaften 1998. Her fremstilte Arnt Stefansen det som en konflikt mellom vitenskap og tro. For så vidt typisk norsk.

De nye bøkene “Torino-kledet – der tro og vitenskap møtes” og “Jesu hodeklede: Sudariet i Oviedo” gir meget god informasjo­n om de siste og omfattende vitenskapl­ige undersøkel­sene om disse kledene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway