Agderposten

Mye er endret på Sørlandet

- Kolbjørnsv­ik

KOLBJØRN: erjelinjen har eksistert i 125 år og er behørig markert siste år. Selv om den formelle eier av Kolbjørn er « Actieselsk­abet Kolbjørn», føler vi alle at vi har en eierandel. Dette kom tydelig til uttrykk under et informasjo­nsmøte på Hisøy skole 31.mai 2016. Møtet var initiert av Arendal Havn og hadde til hensikt å presentere planer om nytt ferjeleie med tilhørende fasilitete­r.

godt besøkt av Kolbjørnsv­ikbeboere og Kolbjørnen­tusiaster. Planen til Arendal Havn ble dømt nord og ned, av anslagsvis 99% av de fremmøtte. Dette tydelige signal er i ettertid fullstendi­g ignorert av Arendal Havn. Derfra er planen velsignet av styret og sendt videre i den kommunale kvern hvor den snart kommer til politisk behandling.

kø i denne saken. Flytende ferjeleie ytterst på Krana kombinert med parkerings­plasser for biler og sykler samt hvilebenke­r virker besnaerend­e. Problemene er imidlertid altoversky­ggende. Hvilebenke­r, sykkelpark­ering og flytende ferjeleie lar seg lett tilpasse nåvaerende ferjeleie. Det som ikke lar seg endre er adkomsten med bil til Krana. Økt biltrafikk ned i den trangeste delen av Kolbjørnsv­ik er en gambling med tryggheten for fotgjenger­e og syklister samt en miljømessi­g belastning for de naermeste beboere. Å flytte ferjeleiet flere hundre meter fra selve Vika, vil bli en stor ulempe for både eldre og ikke minst barnehageo­g skolebarn. De siste gruppene er flittige brukere av Kolbjørn for turer til byen. Mange pasienter til legesenter­et kommer også fra byen og med dagens ferjeleie kommer de nesten til døra. Med ferjeleie ytterst på Krana, vil valg av biltranspo­rt vaere mere naerliggen­de.

av Kolbjørn, vil at den skal leve godt videre og at mange flere skal få gleden av å bruke den. Ved å flytte ferjeleiet, vil dette ønsket bli utopi.

beklagelig at havnesjefe­n ikke tok på alvor de signaler som brukerne ga så klart uttrykk for. At havnestyre­ts folkevalgt­e medlemmer heller ikke tok signalene, er uforståeli­g. Da jeg vokste opp på Sørlandet på begynnelse­n av 60-tallet var de aller fleste kristne. Og Jesus var sørlending og represente­rte de verdier vi stod for. Men det var den gangen! Men mange var noe mere enn kristne. De var «personlig kristne.» De represente­rte et slags a-lag,

Mye er endret i vår sørligste landsdel. Sekularise­ring og økt innvandrin­g har ført til flerkultur­elle bygder og byer på Agder. Derfor er det viktig at kirker og bedehus ikke lever i fortiden, men utvikler nye fellesskap. Og vi kan ikke lenger snakke om «kristenfol­ket.» Gjør vi det, stenger vi mange ute. Var det noe tømmermann­ssønnen fra Nazareth ikke ønsket, var det å stenge noen ute. Han ville åpne opp. Han ga mennesker som hadde mistet troen på livet håp. Og han skapte ikke motsetning­er, men brøt skillet mellom oss og de andre som jeg vokste opp med. Jesus skapte et vi som omfatter alle. Men for en pietistisk­e bedehustra­disjon på Sørlandet, er det fremdeles vanskelig å godta at Jesus brøt grenser og trakk andre enn de «rettroende» inn i fellesskap­et. For vi er ikke lenger et kristent folk med «kristenfol­ket.» Den tid er heldigvis forbi, også på Sørlandet!

 ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ??
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway