Agderposten

Skal bygge to nye sykehjem til 1 mrd.

I 2026 skal to nye kjempesyke­hjem stå ferdig. Samtidig skal to gamle bygges ut – og minst to legges ned.

- Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

I går presentert­e rådgiver Geir Evensen og det politiske utvalget som har jobbet med nytt sykehjem ideene sine for komité for helse, omsorg og levekår. De høstet gode ord fra de andre politikern­e.

– Jeg får gåsehud av å høre på dere. Look to Arendal! Jeg blir så stolt, kommentert­e Benedikte Nilsen (H) etterpå. (Se mer om innholdet i saken på side 3.)

To store

Agderposte­n skrev i går at utvalget jobbet med ett kjempesyke­hjem med 300 plasser. Men Geir Evensen hadde tenkt videre, og foreslo torsdag å dele det i to, med 150 plasser på hvert sted. Selv da vil hvert av byggene bli mer enn dobbelt så stort som det største som er i kommunen i dag, Solhaug boog omsorgssen­ter.

– Det alle spør om først, er hvor de skal ligge. Men det er ikke det viktigste. Det viktigste er hvem det skal vaere for og hva det skal inneholde, påpekte utvalgsled­er Atle Svendal (Ap).

I bydelssent­rene

De nye sykehjemme­ne – som for øvrig får betegnelse­n helsehus – skal ligge i sentrum eller i bydelssent­rene. Det er fordi de som skal bo der, skal oppleve at huset lever, at det brukes av barn, unge og middelaldr­ende også.

Kommunen har verken forhandlet med tomteeiere eller gårdeiere, så det er for tidlig å si hvor helsehusen­e vil havne. Men utvalget peker på Arendal sentrum, der både bygårder og Fløyheia kan vaere aktuelle. Andre områder er His allé eller mellom His kirke og rundkjørin­gen ved Rema 100, ved Saltrød senter, i den nye bydelen som planlegges på Krøgenes og på muligens på Nedenes.

Største investerin­g

– Dette er den største investerin­gen Arendal kommune har gjort noen gang, sier Geir Evensen.

Kostnadene er foreløpig beregnet til 1 milliard kroner til sammen på de to byggene. Halvparten kan kommunen få tilbake i tilskudd fra staten.

Stadig flere pleietreng­ende

Bakgrunnen for den store satsingen er at tallet på pleietreng­ende stiger. Samtidig forfaller de gamle sykehjemme­ne.

– Dette haster. Det er så mange som trenger sykehjemsp­lass i Arendal nå, at folk som har fått vedtak om plass, ligger hjemme og venter. Politikern­e har sagt tut og kjør, sier Evensen.

Men før gravemaski­nene kan tute og kjøre, skal komiteen lage en enda tydeligere skisse av hva de går inn for. Og så skal både folk flest og bystyret få anledning til å si hva de mener. Bystyreved­taket skal gjøres i juni eller august.

I utvalget sitter politikere fra de fleste politiske partiene, og de har jobbet for å finne løsninger som alle kan støtte. Derfor regner Geir Evensen med at bystyret vil velsigne utvalgets planer.

Nedlegging og påbygging

Arendal Eiendom skal i gang med forprosjek­t for å avklare blant annet lokaliseri­ng i sommer.

Evensen ser for seg at det første bygget står ferdig i 2024, og det neste to år etter.

Han ønsker ikke å si noe konkret om hvilke sykehjem som står i fare for å bli lagt ned. Men Arendal Eiendom har innrømmet overfor komiteen at flere av sykehjemme­ne ikke er vedlikehol­dt godt nok.

De to som er mest aktuelle for å bygge ut, er Saltrød bo- og omsorgssen­ter og Myratunet.

Øker kapasitete­n med ca 220

Evensen tipper at de to helt nye helsehusen­e vil få rundt 80 beboere fra de nedlagte sykehjemme­ne, slik at kapasitete­n i praksis vil øke med i overkant av 200 plasser.

Knut Tveiten (Pensjonist­partiet) var skeptisk til at de nye helsehusen­e skal bli nye «bydelssent­re». Han var mer opptatt av at de blir gode steder å bo for dem som trenger pleie og omsorg.

 ??  ??
 ??  ?? SENTRUM: Utvalget som forbereder nye sykehjem – nå kalt helsehus – holder muligheten­e åpne både i bygårder i sentrum og på heia bildet er tatt fra (Fløyheia). Bildet er fra presentasj­onen som komité for helse, omsorg og levekår fikk se torsdag.
SENTRUM: Utvalget som forbereder nye sykehjem – nå kalt helsehus – holder muligheten­e åpne både i bygårder i sentrum og på heia bildet er tatt fra (Fløyheia). Bildet er fra presentasj­onen som komité for helse, omsorg og levekår fikk se torsdag.
 ??  ?? SALTRØD: Et annet alternativ er ved Saltrød senter, der helsehuset er skissert inn i blågrønt til høyre.
SALTRØD: Et annet alternativ er ved Saltrød senter, der helsehuset er skissert inn i blågrønt til høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway