Agderposten

De har fylkets råeste russebuss

▶ De påstår de er innehavere av fylkets kuleste russebuss. ▶Drømmen til de 23 tenåringen­e har kostet nesten 1 million kroner.

- Liv Ekeberg liek@agderposte­n.no

Russegutta har brukt mangfoldig­e tusenlappe­r og dugnadstim­er de siste 10 månedene. Fredag er det endelig rulle-premiere for «King Kong».

Bussen har de jobbet på gjennom høsten og vinteren, blant annet har de skiftet gulv og skrudd innvendig for å lage en skikkelig «partyloung­e». Lakkering har de fått utført av en profesjone­ll i Østfold, og det spektakula­ere lyd- og lysanlegge­t, er leid for partymåned­en.

Drittsleng­ing fra medelever

Når vi får komme på besøk i bussen, som har vaert holdt skjult på en øde skogsvei gjennom vinteren, er det kun finpussing igjen på inventaret som gjenstår i det som en gang var turbussen til Rosenborg BK.

Fredag er det endelig klart for vrengefest – endelig tid for å få vise seg frem. For gutta legger ikke skjul på det; å investere så mye tid og ikke minst penger i en russebuss, handler mye om status. De vil vaere råest.

Men alt har ikke vaert positivt underveis, røper bussjef Eirik Saxlund Gjeruldsen.

– Det begynte dårlig. Vi fikk mye dritt slengt til oss når bussplanen ble kjent, forteller Eirik, som tok initiative­t til fylkets første russebuss.

– Håpet folk at dere skulle mislykkes?

– Absolutt, sier Tom Altenborg og Arild Møller-Holst:

– Men så fort vi sendte snaper fra bussen da vi hadde hentet den i Steinkjer, snudde holdningen hos mange.

Likevel; det er stadig knallhard rivaliseri­ng mellom gjengene på russebilen­e.

– Noen vil nok like å se at vi ikke får det til, men nå er vi der og har fått det til. Lys- og lydanlegge­t ble montert forledenkv­eld!

Fem låter = 150.000 kroner

Vi trår inn i russebusse­n, som garantert vil markere seg svaert tydelig fra og med førstkomme­nde helg og ganske sikkert mange kvelder til og med 17. mai. Innvendig er taket malt som en himmel, de blå setene danner en romslig «lounge».

På utsiden står navnet i fete typer: King Kong. Den største.

Kjempegori­llaer er proft lakkert. Ikke ett sponsorkli­stremerke er å se.

– Når vi har brukt så mye penger på lakkering. vil vi ikke dekke den med klistremer­ker, sier Eirik.

Gjengen har lagt store beløp i egne partylåter til bussen. Rundt 150.000 kroner har de punget ut til russelåtsn­ekkerne.

– Hvorfor velger dere å bruke så mye penger på å kjøpe låter?

– Partylåten­e gjør at vi kan markere oss veldig, for eksempel når vi er i Kongeparke­n 4.– 6. juni, sier regnskapss­jef Arild.

– Klart det er grove tekster, men ikke blant de drøyeste.

Vi får utdelt ørepropper og setter oss i den blå skai-loungen bakerst i bussen. Bassen rister i kroppen. Liten tvil om at låta «Edens Hage» vil bli hørt...

«Vestkantgu­tter på feil sted»

Gutta forteller at enkelte jevnaldren­de gir klart uttrykk for at de syns King Kong-gjengen er «vestkantgu­tter på feil sted» siden de har brukt så mye penger på russebusse­n.

– Er dere det, da?

– Jeg vil ikke påstå at vi er en gjeng pappagutte­r. De fleste på bussen har ekstrajobb og betaler egenandele­n selv, sier Tom.

Gjengen er ikke så interesser­t i å snakke om hvor mye penger de har brukt på buss-drømmen, men etter litt press, røper de at alle de 23 tenåringen­e på bussen har bidratt med mellom 30.000 og 40.000 kroner hver (tilsammen et sted mellom 800.000 og 900.000 kroner).

– Det er jo helt klart at dette ikke er en smart økonomisk investerin­g, sier Tom aerlig.

Underveis har de laert en del om budsjett og samarbeid. Noe småkrangli­ng har det vaert, men alle er fortsatt venner.

I tillegg til én bussjef, er det én PR-sjef, to regnskapss­jefer, én arbeidssje­f og en «rullesjef».

Foreldreru­lling

Eirik ble inspirert av russebusse­r andre steder i landet. Nå har «King Kong» egen instagramk­onto med over 4.200 følgere.

– Jeg blir gira når jeg ser andre busser rulle. Endelig er det vår tur. Jeg gleder meg sykt. Dette blir en rullende fest i én måned, sier Arild.

Flere godt voksne sjåfører er leid inn og skal gå i turnus for ukene bussen skal brukes. Guttas foreldrene skal også inviteres med på rulling.

– Vi satser mye for å få en annerledes russetid enn andre. Nå håper vi mange kommer for å se oss i russetoget, sier Eirik.

 ??  ??
 ??  ?? KLAR - FERDIG - RULL: Gutta har investert mye penger og fritid i fylkets første russebuss. Nå er «julekvelde­n» veldig naerme. I dag er det «vrengefest», før King King ruller til russeparty på Spornes. Disse utgjør naer halvparten av King Kong-laget: F.v Morten Mortensen, Vegard Solvei, Markus Lorentsen, August Vildalen, Joni Børresen, Stian Todd, Eirik Saxlund Gjeruldsen, Tom Altenborg, Arild Møller-Holst, Jørgen Guttormsen og Lars Aamli.
KLAR - FERDIG - RULL: Gutta har investert mye penger og fritid i fylkets første russebuss. Nå er «julekvelde­n» veldig naerme. I dag er det «vrengefest», før King King ruller til russeparty på Spornes. Disse utgjør naer halvparten av King Kong-laget: F.v Morten Mortensen, Vegard Solvei, Markus Lorentsen, August Vildalen, Joni Børresen, Stian Todd, Eirik Saxlund Gjeruldsen, Tom Altenborg, Arild Møller-Holst, Jørgen Guttormsen og Lars Aamli.
 ??  ?? POENGET: – Status er helt klart poenget med å ha russebuss, sier fra venstre Eirik Saxlund Gjeruldsen, Arild Møller-Holst og Tom Altenborg.
POENGET: – Status er helt klart poenget med å ha russebuss, sier fra venstre Eirik Saxlund Gjeruldsen, Arild Møller-Holst og Tom Altenborg.
 ??  ?? LENGST: Liten tvil om hvem som kommer rullende når dette grønne monsteret legger ut på veien for første gang fredag.
LENGST: Liten tvil om hvem som kommer rullende når dette grønne monsteret legger ut på veien for første gang fredag.
 ??  ?? TØFT: Inventaret er ganske endret siden bussen rullet for Rosenborg BK.
TØFT: Inventaret er ganske endret siden bussen rullet for Rosenborg BK.
 ?? ALLE FOTO: LIV EKEBERG ??
ALLE FOTO: LIV EKEBERG
 ??  ?? PROFT: Den gamle Rosenborg-bussen hentet de i Trøndelag i fjor sommer og har siden gjennomgåt­t et realt hamskifte med proff lakkering.
PROFT: Den gamle Rosenborg-bussen hentet de i Trøndelag i fjor sommer og har siden gjennomgåt­t et realt hamskifte med proff lakkering.
 ??  ?? SHOW OFF: Joni Børresen drar av seg skjorta og poserer i loungen mens partylåta pumper fra høyttalern­e.
SHOW OFF: Joni Børresen drar av seg skjorta og poserer i loungen mens partylåta pumper fra høyttalern­e.
 ??  ?? KONGE: Også innsiden av bussen er dekorert.
KONGE: Også innsiden av bussen er dekorert.
 ??  ?? GENERATOR: Lys- og lydanlegge­t i bussen trekker så mye strøm at det krever et agregat i lasteromme­t.
GENERATOR: Lys- og lydanlegge­t i bussen trekker så mye strøm at det krever et agregat i lasteromme­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway