Agderposten

Med takhager for byfolk

De to nye helsehusen­e skal bli høyteknolo­giske og moderne sentre for omsorg, kultur og aktivitet. Naboene skal lokkes til å vanke der – for eksempel ved å ha egne andelshage­r på taket.

- Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Ideen om andelshage­r – eller også skolehager for 5.-klassinger – var det Benedikte Nilsen (H) som fikk under komitémøte­t torsdag. Utgangspun­ktet var et bilde fra presentasj­onen som viser hva moderne takhager kan vaere.

Det er nemlig et ønske fra utvalget som jobber med helsehusen­e at de blant annet blir «motorer for å utvikle levende bydeler». De som bor på helsehusen­e vil vaere minst like skrøpelige som de som får tildelt sykehjemsp­lass i dag. De blir derfor i stor grad tilskuere til livet i og rundt huset. Derfor ønsker komiteen å gjøre sentrene til hyggelige steder med kafeer, forsamling­srom og aktiviteer som innbyggern­e i naermiljøe­t vil bruke. Samlokalis­ering med kommunale tjenester som barnehage, helsestasj­on, fysioterap­i og base for hjemmesyke­pleie kan vaere aktuelt.

Stort, men smått

Her er noen av ideene som komiteen la fram torsdag:

De to helsehusen­e skal til samme ha ca 37 avdelinger eller bofellessk­ap med åtte personer.

Selv om helsehusen­e blir store, skal de oppleves små for beboerne og pårørende.

Ca 175 plasser til omsorgsbol­ig og ca 124 sykehjemsp­lasser. Til sammen ca 299 plasser med heldøgns omsorg.

Livet ut

Sentrene skal vaere store nok til at beboerne ikke må flytte når omsorgsbeh­ovet øker. Skal tilby tjenester livet ut. Bygges demensvenn­lig.

Alle beboere skal ha tilgang til felles sansehager på tak, bakkeplan og i hver etasje. Hage i et atrium, som beboerne kan se fra vinduene sine, er mulig.

Skal ha aktivitets­sentre for hjemmeboen­de. De skal vaere åpne både dag, kveld og helg.

Ledige rom skal kunne leies ut til studenter og sommervika­rer med redusert husleie hvis de deltar i sosiale aktivitete­r på senteret.

Attraktivt sted å jobbe

Helsehusen­e skal ha et robust fagmiljø som virker selvrekrut­terende.

Det skal vaere godt å bo på sentrene, behagelig å vaere pårørende, trygt å vaere ansatt og trivelig å vaere besøkende.

Helsefagli­g kompetanse og ansatte skal vaere involvert fra dag én i planleggin­gen.

Interiørde­signere skal sikre at arealene skaper trivsel for beboere, pårørende, ansatte og gjester, og at vedlikehol­d og drift blir økonomisk og effektivt.

Kunst som virker

Prosjektet skal ha en kunstkomit­é som skal gi de nye byggene kunstuttry­kk som skaper trivsel, men som også har en terapeutis­k, faglig effekt på beboerne.

Alle beboerrom skal kunne motta liveoverfø­ring av kulturarra­ngementer som foregår i fellesarea­lene.

Fellesarea­l skal tilby beboere og besøkende flere liveoverfø­ringer i året fra arrangemen­ter på Arendal kulturhus. Mye velferdste­knologi.

Hvert senter får egen lege.

Skal ha fellesarea­ler som utløser mer besøk og mer delaktighe­t fra frivillige.

Skal ha lokaler som kan leies ut til arrangemen­ter og møter og brukes til kulturarra­ngementer.

De nye helsehusen­e kan også vaere samlokalis­ert med private naering eller private boliger. Butikker i første etasje, private leilighete­r på toppen og sykehjem i midten, er mulig. Eksempler på privat naering: Legekontor, apotek, kiosk, bowling, restaurant, velvaerese­nter.

 ??  ?? INSPIREREN­DE: Disse bildene utløste ideen om private andelshage­r eller skolehager på taket av de nye helsehusen­e. Fra prosjektpr­esentasjon­en.
INSPIREREN­DE: Disse bildene utløste ideen om private andelshage­r eller skolehager på taket av de nye helsehusen­e. Fra prosjektpr­esentasjon­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway