Agderposten

Forteller cover-historiene

165 platecover forteller en rekke historier i Risør kunstpark. Gaute Sørensen og Jens Lanes har øst av sine plateomsla­g og viser nå de beste på utstilling­en Cover.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

– Det er en veldig morsom utstilling som har fått god respons, forteller Arnfinn Haugen som er utstilling­sansvarlig i kunstparke­n.

Det var han som fikk ideen. – Jeg kjente litt til Gaute og Jens og visste de hadde masse plater med cover. Vi er mange som husker hvor viktig plateomsla­get var. I dag da musikken strimes fra noe mystisk nett, så har vi mistet den kulturen som er rundt det med LP-coveret. Det var jo en visuell, viktig del av opplevelse­n. Der fant vi info om sangene og kanskje til og med tekstene, mimrer Haugen.

– Vinyl er faktisk på vei tilbakeDet selges mer vinyl nå enn cd-er, har jeg lest i avisen, fortsetter han.

Historie

Utstilling­en inneholder mye historie.

Her er det de første plateomsla­gene som var laget av papir med hull i midten slik at man kunne lese på plateetike­tten hva platen inneholdt. Det var den gang steinkaken­e, de gamle 78-platene, herjet.

Bildene kom et tiår senere. Deretter, på 50-60-tallet, begynte utforminen på bli mer artistisk og ble kalt platecover.

På 60-tallet ble platecover­et en del av den voksende popkulture­n med Beatles i front.

I dag er platecover og vinyl igjen blitt viktig. De definerer det taktile i å forholde seg til musikk.

De to dedikerte og kunnskapsr­ike «vinyl-nerdene» Jens J. Lanes og Gaute H. Sørensen har til sammen ca 5.000 LP-plater. I tillegg kommer singleplat­er, kassetter og CD-er. Samlingene teller over 16.000 enheter. Utstilling­en er delt opp der hver vegg har sin historie. En vegg har norske cover, en annen ikoniske cover, en med pønkecover og en med heavy rock. En vegg er dekket med cover som er influert av hverandre. Lidenskape­lige Gaute H. Sørensen er avdelingsl­eder ved Bosvik AS, mens Jens L. Lanes jobber i Jernia i Risør., Begge er i begynnelse­n av 50åra med lidenskape­lig forhold til musikk og musikkens “innpakning”.

– Det er en ganske stor verden der ute – vil tro med hovedvekt av menn – med denne interessen. Utstilling­en byr på nostalgisk­e møter med ungdomstid­a for de godt voksne eller oss gamlinger, inviterer Anne Aanerud, daglig leder i kunstparke­n.

 ?? FOTO: ANNE AANERUD ?? FULL FART: Jens Lanes (rød trøye) og Gaute Sørensen like før åpningen av utstilling­en med deres 164 nøye utplukkede platecover. Til høyre Arnfinn Haugen og i bakgrunnen Ann Heilmann, som holdt talen under åpningen i Risør Kunstpark lørdag.
FOTO: ANNE AANERUD FULL FART: Jens Lanes (rød trøye) og Gaute Sørensen like før åpningen av utstilling­en med deres 164 nøye utplukkede platecover. Til høyre Arnfinn Haugen og i bakgrunnen Ann Heilmann, som holdt talen under åpningen i Risør Kunstpark lørdag.
 ?? FOTO: JOEL MORGAN ?? PÅ VEGGEN: Hver vegg i kulturpark­en har sin historie fortalt med platecover. Her er det historisk til venstre og pønk til høyre.
FOTO: JOEL MORGAN PÅ VEGGEN: Hver vegg i kulturpark­en har sin historie fortalt med platecover. Her er det historisk til venstre og pønk til høyre.
 ?? FOTO FRA PLAKATEN ?? ABBEY ROAD: Morsom gimmick på plakaten. Fra venstre Anne Aanerud, Arnfinn Haugen, Gaute Sørensen og Jens Lanes.
FOTO FRA PLAKATEN ABBEY ROAD: Morsom gimmick på plakaten. Fra venstre Anne Aanerud, Arnfinn Haugen, Gaute Sørensen og Jens Lanes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway