Agderposten

Ferjeleiet

- ▶Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no ▶Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

stedet ville ha en helt ny plan som også omfatter dagens ferjeleie i tillegg til Krana og Sletta. Og at denne planen skal utrede muligheten­e for å lage et ferjeleie på dagens plassering – med flytende kai, universelt utformet for bevegelses­hemmede og tilrettela­gt for elektrifis­ert ferjedrift. Og så vurdere om dette teknisk og praktisk er mulig å få til inne i «Vika» – selv om det innebaerer at en må legge beslag på en del av vannspeile­t. Og at denne løsningen så sammenlign­es med en løsning med et ferjeleie lenger ute på «Krana».

– Vil utelukke flytting til Krana

Dette fikk Roar Gundersen til å fastslå at Høyre var uenig med flertallsp­artiene i bystyret:

– Det betyr jo at man fortsatt vil vurdere Krana. Der er ikke vi. Vi vil fastslå allerede nå at ferjeleiet skal vaere inne i Vika. Det har jo havnefogde­n også sagt er mulig. Hvass’ forslag om en ny rolle for Kolbjørn, ville bare bety slutten for den tradisjons­rike ferja

Hall, Tvermyr og Jentoft syntes alle det var dristig av Høyre allerede nå å fastslå at det er mulig å få til en fremtidig innpassing av nytt ferjeleie – før en slik løsning er utredet, både teknisk og i forhold til kulturhist­oriske hensyn.

Men Gundersen sto på sitt. Også Knut Arne Tveiten (Pp) fastslo at han ikke gikk inn for ferjeflytt­ing uansett. Det samme sa Torbjørn Nilsen (Frp).

Jentoft presiserte imidlertid at man i denne omgang bare avviser planen, og overlater så til havnefogd og havnestyre å plukke opp signalene fra utvalget før de kommer tilbake med forslag til en ny plan.

Selv om kommunepla­nutvalget dermed enstemmig sa nei til rådmannens forslag om å godkjenne regulering­splanen, ble det rundt bordet gitt mye ros til havnefogd og havnestyre for å ha klart å sikre seg den attraktive eiendommen «Krana» til allmennhet­en.

– En genistrek, skrøt utvalgsled­er Jentoft (Ap). Selv om flere holdt åpent å bruke noe av Krana til parkering, mente de fleste som tok ordet at det meste av dette arealet bør bli en grønn oase i fremtiden. I likhet med Slett.

Det var denne avtalen Torbjørn Nilsen (Frp) gikk sterkt i rette med. Han kritiserte «venstresid­en» for å godta huset i sjøkanten bare fordi det ble gitt en fordel her. – Hadde det vaert en ordinaer søknad, hadde dere brukt «utestemme» imot forslaget! mente Nilsen.

Knut A. Tveiten (Pp) gikk også sterkt mot å legge ut planen.

Einar Krafft Myhren (SV) uttrykte først litt skepsis mot behovet for ny vei til krana hvis en ikke skal flytte ferjeleiet. Men syntes uansett det ikke skader å legge planen ut til høring. Da får fylke, fylkesmann og andre sagt sitt, og en kan heller si nei i neste omgang, fremholdt Krafft Myren.

I en pause i møtet, pekte

Saken endte med at det ble vedtatt 5–4 å legge den planbiten som omhandler selve veien og tomta til sjøbua, ut på høring.

Høyre (2), Frp (1) og Pensjonist­partiet (1) stemte mot.

Saksbehand­ler Nora M. Lillegaard opplyste at rådmannen i sitt opprinneli­ge forslag gikk mot huset, men etter anmodning om revurderin­g hadde tatt det inn. Det er i planen åpnet for å erstatte sjøbua med mønehøyde 6,65 moh., med et 1,5 etasjers hus på 9,5 moh. Til sammenlign­ing har huset bak i Sperreveie­n 1 mønehøyde på kote 11,2 moh.

 ??  ?? REGULERING­SPLAN: Regulering­splanen for «Krana» og «Sletta» i Kolbjørnsv­ik på Hisøy. Kommunen har sikret seg eiendommen­e for å sikre sjønaert areal for fremtiden. Motstanden er stor – saerlig mot planene for å flytte ferjeleiet fra dagens plassering til...
REGULERING­SPLAN: Regulering­splanen for «Krana» og «Sletta» i Kolbjørnsv­ik på Hisøy. Kommunen har sikret seg eiendommen­e for å sikre sjønaert areal for fremtiden. Motstanden er stor – saerlig mot planene for å flytte ferjeleiet fra dagens plassering til...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway