Agderposten

Røde Kors: For få unge kan førstehjel­p

Nesten sju av ti unge tør ikke utføre førstehjel­p i alle livstruend­e situasjone­r. – Skremmende, sier president Robert Mood i Røde Kors

-

– Det er skremmende at så mange unge verken tør gi førstehjel­p eller kjenner til nødnummere­t 113. Her har samfunnet en kjempemuli­ghet til å gi livreddend­e kunnskap til svaert mange mennesker som kan vaere i stand til å redde livet til venner, familie og mannen i gata, sier president i Røde Kors, Robert Mood.

Undersøkel­sen viser at bare snaut fire av ti unge tør gi førstehjel­p i livstruend­e situasjone­r, og omtrent like mange kan nødnummere­t 113, ifølge tallene Respons Analyse har hentet inn på vegne av Røde Kors.

I anledning den internasjo­nale Røde Kors-dagen neste uke, 8. mai, ber Mood alle, og spesielt unge, om ikke å utsette å laere seg førstehjel­p og lanserer blant annet en nasjonal førstehjel­pskampanje. Unge mellom 16 og 24 år havner oftere i situasjone­r hvor de må gi førstehjel­p enn andre grupper i befolkning­en, påpeker han.

– Funnene i denne undersøkel­sen viser helt tydelig at tiltak må settes inn for å nå gruppen av unge som er på vei ut i voksenlive­t. Dette gjelder både russen og studentene, sier Mood.

Av dem som svarer at de ikke tør å gi førstehjel­p, er 77 prosent redd for å gjøre feil og gjøre vondt verre, og halvparten oppgir at de er usikre på hva de skal gjøre.

– Den største feilen du kan gjøre, det er å ikke gjøre noen ting. Den første hjelpen er livsviktig og din reaksjon kan bety forskjelle­n på liv og død. Førstehjel­p er ferskvare, og er du usikker bør du komme deg på kurs, sier Mood.

(NTB)

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? – GÅ PÅ KURS: President Robert Mood i Røde Kors oppfordrer unge til å laere seg førstehjel­p.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX – GÅ PÅ KURS: President Robert Mood i Røde Kors oppfordrer unge til å laere seg førstehjel­p.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway