Agderposten

Vil spisse Norad i ny bistandsre­form

Eget utviklings­departemen­t blir det ikke. I stedet vil regjeringe­n rendyrke Norad i den nye reformen av norsk bistandsfo­rvaltning.

- ▶ Mats Rønning, NTB

OSLO

Å få mer ut av kronene til bistand er hensikten med reformen, som regjeringe­n varslet i Jeløy-plattforme­n.

Ansatte i UD og Norad ble orientert om arbeidet i egne allmøter onsdag.

– Vi vil rendyrke Norad som et forvaltnin­gsorgan med sentralise­rt ansvar for all teknisk tilskuddsf­orvaltning. Det dreier seg om utbetaling, rapporteri­ng, evaluering og kontroll av alle midler brukt til bistand så vel som til utenrikstj­enesten, sier utviklings­minister Nikolai Astrup (H) til NTB.

Som et resultat av spissingen vil ansatte som jobber med faglige anbefaling­er knyttet til politiske målsetting­er for norsk bistand i framtiden samles i

Utenriksde­partemente­t. Men forvaltnin­gen av tilskuddso­rdninger til sivilsamfu­nnet vil fortsatte ligge hos Norad.

– Vingeklipp­et

Det er 14 år siden den forrige store reformen av norsk bistandsfo­rvaltning. Den gang ble et 30-tall årsverk overført fra Norad til utenriksst­asjonene. 2004-reformen førte til at Norad ble vingeklipp­et og at skillet mellom utenriks- og utviklings­politikk ble mindre, sa Nupis Jon Harald Sande Lie til Bistandsak­tuelt søndag.

I spørretime­n på Stortinget i forrige uke slo KrF-leder Knut Arild Hareide fast at bistandsko­mpetansen har forvitret, at forvaltnin­gen er uoversiktl­ig og ineffektiv og at det er blitt en sammensaus­ing av utenrikspo­litiske og utviklings­politiske prioriteri­nger.

På spørsmål om reformarbe­idet medfører styrking eller svekkelse av Norad, svarer Astrup på nytt at det er snakk om «rendyrking».

– Hensikten er å få best mulig resultater og mest mulig effektiv forvaltnin­g av norske bistandskr­oner. Etter hvert som bistanden øker vil kravene til god forvaltnin­g bli større og større. Da trenger vi spesialkom­petanse innen tilskuddsf­orvaltning – og den skal vi samle i Norad, sier han.

Tettere kontroll

Hvorvidt reformgrep­ene fører til faerre eller flere årsverk i Norad vil ikke Astrup si noe om nå. Men han slår fast at det i dag er en grad av dobbeltarb­eid og overlappen­de kompetanse i UD og Norad.

Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) er også involvert i arbeidet, som også vil få følger for organiseri­ngen innad i UD.

– Uansett hva vi gjør med bistandsfo­rvaltninge­n, så vil UD bli påvirket. Vi peker nå ut en retning, men har ikke låst oss til noen konklusjon­er utover dette. Vi skal involvere de ansatte i UD og Norad på en god måte, sier Søreide. utenriksmi­nister

Ikke eget departemen­t

Kravet fra enkelte fagmiljøer om å opprette et eget utviklings­departemen­t, vil ikke bli kvittert ut.

– Det ligger ikke i våre ønsker eller i mandatet til prosjektgr­uppen, sier hun.

Arbeidet skal vaere sluttført i løpet av uker og måneder, snarere enn år.

– Vi vil ha en god grundig prosess, men det skal samtidig vaere styringsfa­rt. Vi skal konkludere så raskt som mulig, sier Astrup.

I alt ga Norge 34,1 milliarder kroner i offisiell utviklings­hjelp i 2017. Av alle land mottok Syria mest, naermere bestemt 1,07 milliarder – nødhjelp inkludert.

 ?? ARKIVFOTO. TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? BISTANDSRE­FORM: Utviklings­minister Nikolai Astrup (H) varsler reform av norsk bistandsfo­rvaltning.
ARKIVFOTO. TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX BISTANDSRE­FORM: Utviklings­minister Nikolai Astrup (H) varsler reform av norsk bistandsfo­rvaltning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway