Agderposten

Jo visst kan du vaere russ uten buss

-

▶ Er du russ 2018, kjenner du trolig godt til selskapet Russeservi­ce. Selskapet som startet med salg av russeutsty­r i 1981, selger russeutsty­r for millioner av kroner hvert eneste år. Og eierne har lyktes med å tjene gode penger på russens markerings­behov. For to år siden kunne bladet Kapital fortelle om hvordan en av dem hentet ut 100 millioner kroner i utbytte på salget av russedress­er og effekter.

▶ Flere russedress­er er slitt ut siden den gang. I år bidrar blant annet strykemerk­er med påskriften «Du er ikke russ uten buss», til selskapets overskudd. Dette russemerke­t har fått 19 år gamle Karoline Grinaker til å ta et oppgjør med russetiden i Aftenposte­n. Hun mener russefeiri­ngen har utviklet seg fra å vaere et fellesskap, til en konkurrans­e med mye penger i potten. Mye handler om dyre busser og russesange­r til hundre tusen. «Russetiden er blitt Norges eget apartheids­ystem, der man blir delt etter farge, buss, vandre, van eller om man har bukse eller dress. Er vi nordmenn virkelig blitt så ynkelige?»skrev Grinaker i et innlegg til Aftenposte­n.

▶ Agderposte­ns reportasje­r fra årets russefeiri­ng viser at den kan feires på mange måter. Det er ikke slik at det å rulle i dyre busser er ensbetyden­de med egoisme og utagerende festing. Mange russebusse­r bruker dette russefelle­sskapet til å gjøre noe bra for andre.

▶ Men vandreruss­en vi har intervjuet denne uken viser at det er mulig å vaere russ, også uten buss. «Vi kom frem til at vi ville bruke pengene på noe annet. Russetiden er tross alt kort, og det kommer et liv etterpå» uttalte en av dem, Ane Jørdre Øybekk, til Agderposte­n.

▶ Gjør mange russ som henne, gir det faerre kroner i kassa til dem som skor seg på russefeste­n. Men Jørdre Øybekk og hennes medruss er flotte forbilder for dem som av ulike årsaker vil vaere med på feiringen - uten at det skal koste mer enn russedress­en.

 ??  ?? FLOTTE FORBILDER: Ane Jørdre Øybekk, (t.v.). Laila Vevstad og Robin Nikolai Terjesen droppet russebil, men jubler likevel for en fin russetid. Vandreruss er betegnelse­n på dem som ikke har russebil eller buss. FOTO: ARNE INGMAR EGGEN
FLOTTE FORBILDER: Ane Jørdre Øybekk, (t.v.). Laila Vevstad og Robin Nikolai Terjesen droppet russebil, men jubler likevel for en fin russetid. Vandreruss er betegnelse­n på dem som ikke har russebil eller buss. FOTO: ARNE INGMAR EGGEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway