Agderposten

Her har jeg blitt en slags løs kanon

Debatten om eiendomssk­att på hytter, går videre. Stortingsr­epresentan­t Ashild Bruun-Gundersen (Frp) fikk 12. april svar fra Ap-medlem Arne Sauar, som mente en del hytter burde beskattes hardere. Han ble i et innlegg 17. april angrepet for dette av hytteei

- Arne Sauar

Her rant det kanskje litt over i min reaksjon. Har hatt denne politikere­n i vrangstrup­en siden hun snudde i døra og ødela muligheten­e for å lage store, handlekraf­tige regioner hvor Telemark og kanskje Vestfold inngår. Aust-Agder og kommunene her skal vaere flinke i styr og stell om vi unngår å bli en utkant i Agder, Arbeiderpa­rtiet har ikke som programpos­t å øke eiendomssk­atten på hytter. Så her har jeg blitt en slags løs kanon. Noe jeg ikke ønsker å vaere. At eiendomssk­atten på hytter skal bort er jeg ikke enig i. Arendal hadde bunnfradra­g, men det er tatt vekk nå. Dermed tok man vekk det sosiale elementet i denne skatten.

Fra å vaere ett av Europas fattigste land, har Norge blitt en velferdsst­at som verden ikke kjenner maken til. Vi betaler våre skatter og avgifter. Vi har ro og orden. Mange drar lasset og avstanden mellom folk er liten i forhold til andre land.

Men det begynner å røyne på. Avstand skaper uro. Saerlig de siste årene har avstand blitt større. Noe har med arv å gjøre. Et kunnskapsb­asert arbeidsliv, og at vi snart har en million innvandrer­e eller barn av innvandrer­e er også med og skaper økt ulikhet. Oppå dette kommer skattepoli­tikken som nå drives.

Åshild skriver om natur og fritidsbol­ig som noe av grunnlaget for at Norge er et godt land å bo i. Ja, enig. Men det er andre forhold internasjo­nale organisasj­oner bruker når Norge er det beste stedet på kloden å bo. Det har å gjøre med hvordan vi lager offentlig sektor og kobler denne til privat økonomi.

Omkring halvparten av økonomien i Norge er offentlig og finansiere­s av mange små skatter og avgifter. Eiendomssk­atten er en av disse. Eiendomssk­atten flytter makt ut av Oslo. Og den skaper økt interesse for hvordan kommunen bruker sine penger og den skaper debatt. På digitalise­rt form øker muligheten­e for kobling til andre registre som igjen legger til rette for lokal samfunnsut­vikling.

Når eiendomssk­atten på fritidseie­ndommer tas vekk, blir dette et bidrag først og fremst for de som sitter best i det. Jeg tror denne delen av befolkning­en har i seg verdier og drivmekani­smer som har røtter i slik virkelighe­t: Fritid ute i natur gir et påfyll som øker arbeidsgle­den på mandag og utover i uka. Glede sporer mennesket til positiv tenking. Og dermed til å føle glede ved å bidra i fellesskap­et. Det å kunne vaere noe for andre. At disse føler eiendomssk­atten som en straff slik Åshild Brun Gundersen skriver, tror jeg ikke på.

 ??  ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB Scanpix
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB Scanpix
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway